Pomisao na Italiju budi sjećanje na mirise mora, maslinjaka, vinograda...

Crnogorska operska umjetnica sredinom jula održaće dva koncerta u Italiji

5713 pregleda 1 komentar(a)
Milica Raičević, Foto: Privatna arhiva
Milica Raičević, Foto: Privatna arhiva

Prijateljstvo italijanskog pijaniste Mauricija Mastrinija i crnogorske operske umjetnice Milice Raičević traje već nekoliko godina. Imali su priliku da zajedno nastupaju i u Crnoj Gori, ali i u Italiji. Već dva puta Milica je nastupala na Internacionalnom muzičkom festivalu “Green music” koji organizuje Mastrini, a još dva koncerta u sklopu te manifestacije očekuju je i ove godine. Tako će se prvi desiti 14. jula, a drugi dan kasnije.

To što je ranije nastupala na ovoj manifestaciji Milici je stvorilo veću odgovornost kod odabira repertoara za predstojeće koncerte.

”Bez obzira koliko ste puta bili učesnik na nekom od festivala i koliko ste koncerata održali pred brojnom publikom, veliki je izazov, a i zadatak odabrati repertoar sa kojim ćete se ponovno predstaviti. Kao što jednom rekoh, kao pomoć u odabiru programa uzimam u obzir koje je godišnje doba, prostor/ambijent u kojem ću nastupati, kakvu publiku očekivati... a ove godine, i te kako sam prijatno iznenađena odabirom ambijenta od strane organizatora”, ispričala je u razgovoru za “Vijesti” Raičevićeva.

Milica Raičević
Milica Raičevićfoto: Privatna arhiva

Tokom posjete Italiji pjevaće na ostacima etrurskog hrama, a dan kasnije u starom muzeju. Na pitanje hoće li se program za ta dva koncerta i koliko razlikovati i kakav je doživljaj kad zna da treba da pjeva na tako značajnim istorijskim i kulturnim mjestima, Milica odgovara:

”Samom spoznajom da će moja ‘pozornica’ biti ovako značajna istorijsko-kulturna mjesta, moram priznati da se javila doza pozitivne treme i uzbuđenja. Isti repertoar će se izvoditi na oba koncerta, a isto tako vjerujem da će drugačije zvučati jer će svaki ambijent probuditi različitu inspiraciju”.

Na oba koncerta pratiće je pijanista i dirigent Pablo Scibilia, a Milica je srećna što će opet ovim koncertima obnoviti saradnju. Pandemija, ali i obaveze uticale su na to da će zajedničke probe imati tek nekoliko dana pred nastup, kad Milica stigne u Italiju.

”Sa Paolom sam sarađivala 2019. godine, kada smo imali turneju po Italiji sa Mauriziom Mastrinijem i kamernim ansamblom ‘Nuova’ iz Crne Gore. Repertoar koji ću izvoditi mu je poznat, tako da smo napravili dogovor da probe imamo u Peruđi, nekoliko dana prije prvog koncerta. Paolo je odličan pijanista, prema tome, apsolutno sam sigurna da će izvođenje programa biti pravi užitak”, obećava ona.

Sa Maurizion Mastrinijem Milica je imala i ranije saradnju, ne samo u vezi sa ovim festivalom. O tome koliko su ta povezivanja sa muzičarima iz svijeta značajna za naše umjetnike, kaže:

”Kod nas još uvijek važi ona stara izreka: ‘Neka te prizna svijet, da bi te priznali doma’. Saradnja sa Mauriziom otvorila mi je mnoga vrata i povezala sa renomiranim umjetnicima i institucijama. Imali smo ideja i planova, ali smo, nažalost, posljednje dvije godine bili spriječeni u realizaciji istih. Nakon koncerata, opet ćemo se okupiti i napraviti plan realizacije za 22/23 godinu”, ističe Milica koja je dosta vremena provela u Italiji gdje se još kao studentkinja usavršavala.

”Pomisao na Italiju momentalno budi sjećanje na kombinaciju mirisa mora, maslinjaka, vinograda, njihovu pastu, vina, mentalitet, stvaraoce umjetnosti, priče lokalaca...”, otkriva Milica šta je to asocira na ovu zemlju.

Prava mala muzička porodica

Pored toga što je aktivna kao predavač u školi “Andrej Navara”, Milica od skora vodi i radionicu za djecu “La skala”. Na pitanje koliko je bitno od malena učiti djecu da uživaju u muzici i umjetnosti uopšte, odgovara:

”’La Scala’ je mjesto gdje može neko od tri i od 53 godine da uživa u muzici i svemu što ona donosi sa sobom. Od velike važnosti je usmjeravati djecu, od rane dobi, na kvalitetan zvuk. Ono što mi je i te kako bitno jeste da pozitivno reaguju na učenje, kroz igru, asocijacije, znajući da nema pogrešnih odgovora i negativnih kritika. Prošlo je tek nekoliko mjeseci, a mi (djeca i ja) smo postali jedna prava mala muzička porodica. Rezultati su evidentni i nadam se da ćemo u skorije vrijeme i imati prezentaciju naših novih mladih talenata”, sigurna je Raičevićeva.

Bonus video: