43. Beransko kulturno ljeto: Raznovrstan program uprkos finansijskim teškoćama

Manifestacija počinje danas predstavom "Lutka sa kreveta broj 21" i traje do 6. avgusta

2633 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Centar za kulturu Berane
Sa konferencije za medije, Foto: Centar za kulturu Berane

Tradicionalna manifestacija “Beransko kulturno ljeto 2022” počinje danas pozorišnom predstavom “Lutka sa kreveta broj 21” u produkciji Beoarta iz Beograda, koja će biti izvedena na sceni Centra za kulturu (CZK) Berane u 20 časova. Manifestacija će trajati do šestog avgusta kada će biti zatvorena izložbom slika Vinka Stojanovića, saopšteno je iz CZK Berane.

Program ovogodišnjeg kulturnog ljeta, uprkos stalnim finansijskim teškoćama, biće raznovrstan i namijenjen je svim starosnim grupama, sve s ciljem da se sugrađanima i gostima ljeto učini ljepšim i sadržajnijim, najavljeno je ranije na konferenciji za medije kojoj su prisustvovali direktorka Centra za kulturu Slobodanka Ivanović, direktorka Polimskog muzeja Violeta Folić i predstavnik Sekretarijata za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO Opštine Berane Predrag Šćekić.

Predstava kojom se otvara 43. Beransko kulturno ljeto, “Lutka sa kreveta broj 21” Đorđa Lebovića, govori o dugom putu od pakla do života jedne logorašice, piše u najavi. Adaptaciju je radila Ana Đorđević, reditelj je Slobodan Branković, dramaturškinja Nikolina Đukanović, scenografkinja i kostimografkinja Minja Poljak, a izbor muzike potpisuje Slobodan Branković. U predstavi igraju: Jasmina Večanski Kujundžić, Branislav Jerković, Jugoslav Krajnov i Marko Marković.

Pored ove, u Centru za kulturu će biti izvedena i pozorišna predstava “Čudo u Šarganu” Ljubomira Simovića koja je najavljena za 8. jul u 20 časova, a rađena je u produkciji pozorišne kuće “Teatar Inat” iz Užica.

Ostatak repertoara obuhvata izložbu slika Dragana Lekića koja će biti otvorena 9. jula u Spomen kući Vojvode Gavra Vukovića, u 20 časova. Knjiga “Luča u tami Crne Gore”, ovogodišnjeg dobitnika državne nagrade “Miroslavljevo jevanđelje” Milutina Mićovića biće promovisana 19. jula.

”Za 29. jul planiran je koncert ‘Veče operskih dueta, arija i solo pjesama’. Izuzetnim repertoarom beranskoj publici predstaviće se crnogorski umjetnici: pijanistkinja Vesna Damljanović, bariton Filip Vučić i sopran Anđela Brajović”, najavljeno je.

Ove godine biće održana 11. Međunarodna umjetnička kolonija koja će od 24. do 30. jula u etno selu u Kaludri okupiti umjetnike, akademske slikare iz Crne Gore, Srbije, Rusije i Sjeverne Makedonije.

Pored ovih događaja, Turistička organizacija Opštine Berane domaćin je izložbe oldtajmera koja će biti održana u glavnoj gradskoj ulici 9. jula, kao i “Šlaufijade 2022” 16. jula. Najveći festival za mlade na sjeveru Crne Gore, “Thunder fest”, poslije dvije godine prekida zbog pandemije virusa korona, biće održan 22. i 23. jula na beranskom aerodromu.

Od 18. do 21. jula održaće se tradicionalni turnir u malom fudbalu čiji je organizator JU Sportski centar.

I ove godine Opština Berane, povodom Dana opštine, svojim građanima poklanja koncert u glavnoj gradskoj ulici. Najavljeno je i da će na Njegoševom trgu biti održana poetsko-muzička i likovna manifestacija “Ladica đinđuva po trgu prosuta”, koja većinom okuplja umjetnike i stvaraoce iz beranske opštine. O detaljima oba događaja javnost će biti naknadno obaviještena.

Pokrovitelj 43. “Beranskog kulturnog ljeta 2022” je Opština Berane, a organizatori svih kulturno-umjetničkih i sportskih sadržaja su Sekretarijat za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO, javne ustanove Centar za kulturu, Polimski muzej, Turistička organizacija i Sportski centar.

Bonus video: