Revija “Filmski snovi - gledaoci biraju”

Ostvarenja koja su izabrali gledaoci, neposredno putem anketa, biće prikazana od danas do srijede u Podgorici, u KIC-u “Budo Tomović”

1872 pregleda 0 komentar(a)
Foto: KIC Budo Tomović
Foto: KIC Budo Tomović

Gledaoci i publika filmskog programa Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” iz Podgorice već šestu godinu zaredom selektori su filmske revije “Filmski snovi - gledaoci biraju”. Jul je tradicionalno rezervisan za ostvarenja koja su izabrali gledaoci, neposredno putem anketa.

”Revija počinje danas i traje do srijede, a na repertoaru će biti žanrovski različiti filmovi koji su na posjetioce prethodnih revija održanih tokom godine ostavili najsnažniji utisak. Projekcije filmova biće organizovane u sali Dodest u 20 časova”, najavljuju organizatori.

Revija će početi filmom slavnog reditelja Ridlija Skota ”Telma i Luiz” iz 1991. godine koji je najbolji primjer obrađivanja ozbiljnih tema naizgled trivijalnim filmskim jezikom. Napisan po scenariju Keli Kuri, “Telma i Luiz” prepoznat je kao jedan od sjajnih filmova o ženskom prijateljstvu, sa šest nominacija za Oskara. U filmu dvije najbolje prijateljice kreću u avanturu, ali se ona ubrzo pretvara u zastrašujuće bjekstvo od policije zbog zločina koje su počinile.

Zasnovan na romanu Loren Vajsberger, film “Đavo nosi Pradu” iz 2006. godine biće prikazan sjutra, drugog dana revije. U pitanju je poznata priča o mladoj studenkinji koja postaje pomoćnica okrutne urednice modnog časopisa, a koju glumi Oskarovka Meril Strip.

Romantična drama reditelja Džoša Buna “Krive su zvijezde” iz 2014. godine bazirana je na popularnom romanu za mlade Džona Grina iz 2012. godine. Upravo ta filmska adaptacija zatvoriće reviju.

”Ovo je nekonvencionalna priča o ljubavi dvoje nevjerovatnih tinejdžera koje spaja sličan opor smisao za humor, prezir prema konvencionalnom i ljubav koja ih odvodi na nezaboravno putovanje. Kako oboje boluju od teške bolesti, polaznici su grupe za podršku oboljelima od raka. Njihov odnos je poseban i čudesan i zbog načina i mjesta na kome su se upoznali”, navodi se u najavi povodom početka revije.

Bonus video: