Nikolaidis, Tomašević i Gačević dobitnici Trinaestojulske nagrade

Godišnja Trinaestojulska nagrada dodjeljuje se građaninu ili državljaninu Crne Gore, grupi lica ili pravnom licu koje ima sjedište na teritoriji Crne Gore, za rezultate od izuzetnog značaja za Crnu Goru

45213 pregleda 72 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Ministarstvo kulture i medija saopštilo je da su ovogodišnji dobitnici Trinaestojulske nagrade Andrej Nikolaidis, Jelena Tomašević i Senad Gačević.

Trinaestojulska nagrada Tomašević, vizuelnoj umjetnici, uručena je za umjetničke radove: "Perfect Day"; "Life Interest" i "Joy of life".

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture i medija, nagrada je kompozitoru Senadu Gačeviću, dodijeljena za stvaralaštvo u 2021. godini (Muzika u staroj crnogorskoj periodici; Bassonegro – kompozicije za kontrabas i ansamble kontrabasa; Ilahije i kaside – obrade i aranžmani za soliste, hor i orkestar)

Književniku Nikolaidisu Trinaestojulska nagrada je dodijeljena za knjigu Hronika propasti.

U žiriju za dodjelu Trinaestojulske nagrade bili su predsjednica žirija Jasmina Nikčević i članovi Maja Kostić Mandić, Ivan Jovović, Filip Ivanović, Aldemar Ibrahimović, Jadranka Selhanović i Janko Ljumović.

Godišnja Trinaestojulska nagrada dodjeljuje se građaninu ili državljaninu Crne Gore, grupi lica ili pravnom licu koje ima sjedište na teritoriji Crne Gore, za rezultate od izuzetnog značaja za Crnu Goru, ostvarene u godini koja prethodi dodjeli nagrade, u oblastima kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, sporta, prirodnih i društvenih nauka, privrede, ekologije, odnosno za djela ili ostvarenja u svim oblastima rada i stvaralaštva koja doprinose razvoju i afirmaciji Crne Gore.

Žiri može dodijeliti do tri godišnje nagrade.

Kako je pojašnjeno iz Ministarstva kulture i medija, u jednoj oblasti može se dodijeliti samo jedna godišnja Trinaestojulska nagrada.

Bonus video: