Predstavljen program 35. Barskog ljetopisa

U toku festivalskih dana će biti izvedena 42 raznorodna programa, a ljetopis će otvoriti Bilja Krstić & Bistrik Orchestra

3389 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Feral.bar
Foto: Feral.bar

U Baru je predstavljen program 35. Barskog ljetopisa koji će se u tom gradu održati od 15. jula do 27. avgusta.

Kako prenosi portal Feral Bar, u toku festivalskih dana će biti izvedena 42 raznorodna programa, a ljetopis će otvoriti Bilja Krstić & Bistrik Orchestra, saopšteno je danas u Dvocu kralja Nikole na konferenciji za medije.

"Festival je uspio da zadrži šest programskih selekcija kao i prethodne godine. Pripremljen je raznovrstan i bogat program i što je najvažnije- zanimljiv, pa nas u Baru očekuje uzbudljivo ljeto", poručila je producentkinja festivala Milena Čaran.

Muzički segment Ljetopisa, čiju selekciju potpisuje Vladimir Maraš, obuhvatiće devet koncerta, a ljubitelji klasične i džez muzike, ali i one svjetske biće u prilici da uživaju u koncertima domaćih i svjetskih izvođača.

"Riječ je o nastupima Max Kochet kvinteta, Variete tria Montenegro, svjetski priznate Amire Medunjanin, crnogorske operske pjevačice Aleksandre Vojvodić Jovović, Sima Šiševića, intrigantnog hrvatsko-francuskog sastava „Obradović-Tixier Dua“ te akademskog hora Collegium musicum. Ovaj segment 35. Barskog ljetopisa zatvoriće nastup jednog od najpoznatijih svetskih klasičnih gitarista, Miloša Karadaglića u pratnji Avi Avitala, prvog soliste na mandolini koji je nominovan za klasični Gremi", kazao je Maraš.

Program bARS, ustanovljen prošle godine sa ciljem da predstavi isključivo stvaralaštvo barskih umjetnika na Ljetopisu, predstaviće ukupno 11 žanrovski raznovrsnih programa.

Ovogodišnji program bARS uređuje Željko Milović i otvoriće ga izložba radova „Čedo i njegova djeca“- dvije generacije Lekića u ateljeu.

Pored ove, publiku očekuje i izložba „Bar.Događaji.“, autora Željka Milovića i Anta Bakovića.

foto: Feral.bar

"Književnost barskih stvaraoca u okviru ovog segmenta biće predstavljena kroz promocije monografije „Pola vijeka stvaralaštva Muharema Muratovića“ autora Radomira Petrića i Sabrije Vulića, zatim promocije knjiga „Košarkaške i druge priče“ Predraga Milovića, „Česme (hajrati i zadužbine u barskom kraju) Mirsada Kurgaša, „Sa okusom soli“ dr Zorana Živkovića i „Sidro noći“ Labuda Lončara. "Crnogorska bajka“ naziv je multimedijalnog koncerta koji će svoju premijeru doživjeti upravo u okviru bARS programa. Autorsku muziku i pripovjetku za projekat potpisuje Veljko Ivanović, a izvođač je Ana Vukazić na klaviru", ističe Milović.

On je dodao da će spoj poezije, muzike i fotografije obilježiti multimedijalno veče „Hram zlatnog lotosa, 40 godina kasnije“ u čast knjige „Hram zlatnog lotosa“ autora Slobodana Vučkovića.

Kao dio programa zatvaranja Festivala biće održan unplugged koncert „Andrea Demirović & bend“.

Milica Špadijer, Milica Vučković, Ilija Đurović, Feđa Štukan, Damir Karakaš i Andrej Nikolaidis, stvaraoci su koje je za ovogodišnje izdanje „Ljetopisa“ odabrao Milun Lutovac, selektor književnog programa.

"Djela „Novo groblje“, „Smrtni ishod atletskih povreda“, „Sampas“, „Blank“, „Okretište“ i „Anomalija“ u prethodnoj godini su privukla veliku pažnju čitalačke publike, ali i bila nagrađena od strane stručne javnosti pa sasvim opravdano zaslužuju svoju promociju i na 35. Barskom ljetopisu", poručio je Lutovac.

Anastazija Miranović, selektorka likovnog programa festivala istakla je da će biti realizovane četiri samostalne i jedna grupna izložba, sve u Dvorcu kralja Nikole.

foto: Feral.bar

"Prva od njih, kojom će biti otvoren ovaj segment festivala je izložba radova Mila Milunovića, jednog od najznačajnijih crnogorskih slikara, koja se realizuje u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore. Likovna publika će biti u prilici da isprati izložbe radova Milovana Mikija Radulovića, „Ex Ponto“ dr Miluna Lutovca, kolektivnu izložbu „Priče iz karantina“ čiji su autori Zdravko Delibašić Beli, Tadija Janičić, Teodora Nikčević, Ivana Radovanović, Siniša Radulović, Jovana Vujanović, te izložbu slikarke Sonje Đuranović, koja je ujedno i dio programa zatvaranje Festivala", kazala je Miranović.

Ljetnja pozornica Doma kulture i amfiteatar u Starom gradu ugostiće sedam pozorišnih predstava, od kojih je jedna produkcijsko ostvarenje ovogodišnjeg izdanja „Barskog ljetopisa“ i Gradskog pozorišta Podgorica, predstava „Bez portfelja“ reditelja Branislava Mićunovića.

Milija Šćepanović, selektor dramskog programa istakao je da su ostalih šest ostvarenja iz najeminentnih pozorišnih institucija i manifestacija iz zemlje i regiona, čije režije potpisuju: Andraš Urban, Matko Raguž, Branko Ivanda, Slobodan Branković, Aleksandar Marinković i Andrej Nosov.

Riječ je o mjuziklu „Neki to vole vruće“ i predstavama „Realisti“, „Vitezovi Lake male“, „U raljama života“, „Lutka sa kreveta br.21“ i „Kad svijeće dogore“.

foto: Feral.bar

Revitalizacija fimskog programa „Ljetopisa“, započeta prije par godina, a posebno intenzivirana tokom ovog izdanja, ogleda se u regionalno premijernom prikazivanju inostranih filmova „Le otto montagne“ i „Avec amour et acharnement“ nagrađenih na festivalima u Kanu i Berlinu, te crnogorskoj premijeri filma „Sestre“ rediteljke Dine Duma, nastalog u koprodukciji Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Kosova.

Projekcijom ispitnih filmova studenata FTV režije Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja „Ljetopis“ potvrđuje svoju težnju da mladim stvaraocima obezbijedi adekvatan prostor za promociju.

Zatvaranje festivala zamišljeno je kao multimedijalni art projekat "Mediteranske priče".

Pored izložbe radova Sonje Đuranović i unplugged koncerta „Andrea Demirović & bend“, publika će moći da isprati i modnu reviju Anastazije Miranović inspirisane djelima Sonje Đuranović.

Bonus video: