Vječna želja čovjeka da bude slobodan

Multisenzorna, audio-vizuelna instalacija “Karst” Alekse Gvojića i Relje Ćupića, biće predstavljena danas i sjutra u Podgorici, kod Spomenika partizanu borcu

5476 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Audio-vizuelna instalacija “Karst” umjetnika Alekse Gvojića i Relje Ćupića biće predstavljena danas i sjutra u Podgorici, na brdu Gorica, kod Spomenika partizanu borcu. Program večeras počinje u 21.30 časova i projekcije će trajati sve do jedan čas iza ponoći, a sjutrašnji program počinje u 21.30 i trajaće do ponoći.

”Karst” je multisenzorna instalacija koja zasniva svoj koncept na vremenskoj i prostornoj integraciji, navodi se u najavi događaja.

”Prošlost, sadašnjost i budućnost se spajaju u jednoj tački, a perspektiva postojanja je višedimenzionalna i transcedentalna. Iako je instalacija jako vezana za prostor u kome se prikazuje, on dobija novi kontekst. Spomenik palom borcu predstavlja arhetip borbe za slobodu. On je ujedno i simbol ujedinjenja, sloge i ponosa i potvrda da smo bili na pravoj strani istorije. Eksperimentalna primijenjena muzika se ne može defenisati formulom kroz aranžmansku strukturu, ona je kao takva univerzalna i dolazi iz duše. Spajanje ovakvog muzičkog izraza sa monumentalnom građevinom će stvoriti potpuno novi univerzum, dok simbolika ostaje ista - vječna želja čovjeka da bude slobodan i da živi u skladu sa sobom i prirodom, a onda i sa zajednicom kojoj pripada. Kroz metamorfozu prostora ova instalacija ostavlja posjetioca između onog sto je nekada postojalo i vraća ga u neproživljena iskustva. Želja umjetnika je da stvori neočekivanu realnost koja vodi ka novom početku i ujedinjenju”, opis je ovog nesvakidašnjeg događaja

Autori su za centar zbivanja izabrali simbol Podgorice, pa s tim u vezi dodaju:

”Zato ratnici koji se tvrdoglavo zalažu za slobodu, čuvaju kapiju kripte u čijem su centralnom dijelu uklesane riječi ‘oni koji su voljeli slobodu više od života’. Instalacija je afirmacija, pokušaj izražen u sakralizovanom duhu obreda gotovo totemske prirode”, poručuju autori.

Aleks Gvojić je direktor fotografije, rođen u Čikagu 1984, a trenutno živi i radi u Njujorku kao režiser, direktor fotografije i scenograf. Studije je završio na Univerzitetu “Kolumbija”, na fakultetu u Čikagu, 2007. godine. Sarađivao je sa brojnim zvučnim brendovima, ali i izlagao na bijenalima umjetnosti u Veneciji i Berlinu, izlagao u Muzeju savremene umjetnosti u Njujorku i ostalim globalno prestižnim umjetničkim manifestacijama.

Relja Ćupić je inženjer zvuka, rođen u Podgorici 1989, a trenutno živi i radi u Parizu kao nezavisni kompozitor i muzički producent. Ćupić je diplomirao na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Univerziteta “Mediteran”, u Podgorici 2013. Sarađivao je sa brojnim festivalima, muzičarima, umjetnicima i brendovima...

Program organizuju Centar savremene umjetnosti Crne Gore u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport Podgorice, Crnogorskim elektroprenosnim sistemom, a uz podršku Crnogorske kinoteke, Filmskog centra Crne Gore i Studentskog radio Krša.

Nastupa i violinistkinja iz Sidneja

Njihov umjetnički program će biti ispraćen i muzičkim nastupom Beatriks Kuran na violini.

Kuranova je rođena u Sidneju 1987, a trenutno živi i radi u Beču kao violinistkinja. Završila je Umjetnički univerzitet u Sidneju 2009. godine, kao i Akademiju primijenjenih umjetnosti u Beču 2014. Sarađivala je sa raznim brendovima, muzičarima, festivalima i izdavačkim kućama.

Njene kompozicije nastale su pod uticajem tradicionalne muzike, ali su i kombinovane sa savremenom elektronskom i filmskom muzikom.

”Muzika koju umjetnik stvara je svojstvena ovoj ideji slobode, inspirisana našom kulturom i etnografijom. Ovakva muzička produkcija će na inovativan i savremen način oživjeti izvorne crnogorske zvukove i predstaviti ih, domaćoj, regionalnoj i svjetskoj publici. Kroz jedinstven umjetnički izražaj, ova izložba će predstaviti bogatstvo i raznolikost našeg kulturnog identiteta”, ističe se u opisu događaja.

Bonus video: