Predstavom "Ibi the Great" nastavljen dramski program Grada teatra

Predstava je nastala po motivima čuvene pozorišne drame "Kralj Ibi" francuskog pisca Alfreda Žarija i poigrava se sa više žanrova i stilova u poznatom Urbanovom maniru

2901 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Na sceni između crkava nastavljen je dramski program 36. festivala Grad teatar izvođenjem autorske predstave Andraša Urbana "Ibi the Great" u produkciji Narodnog pozorišta u Somboru.

Predstava je nastala po motivima čuvene pozorišne drame "Kralj Ibi" francuskog pisca Alfreda Žarija i poigrava se sa više žanrova i stilova u poznatom Urbanovom maniru koji i ovom predstavom šokira publiku scenama koje u najmanju ruku izazivaju neprijatnost i odbojnost, ali je istovremeno uspio da animira i nasmije budvansku publiku koja je sa ogromnom pažnjom pratila sva dešavanja na sceni.

Za to je zaslužna i tematika koja se dovodi u vezu sa mnogim današnjim temama poput pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini.

Glumica Danica Grubački je, nakon igranja predstave u Budvi, kazala da je predstava spremna nepuna dva mjeseca.

“Mi smo prešli na scenu nekih nedjelju dana pred premijeru, a većinu vremena smo proveli u probnoj sali u polemikama. Imali smo domaće zadatke, bilo je i improvizacije, ali smo se naradili. Bili smo zapravo i iznenađeni tekstom jer je pred kraj stizao jedan po jedan monolog. Sve u svemu bilo je naporno, ali i jako lijepo”, kazala je Grubački o radu na predstavi.

predstava Ibi the Great
foto: Vuk Lajović

Nikola Knežević, glumac koji je uveo publiku u predstavu i sve ono što će se događati na sceni između crkava, je kazao da je cijela predstava bila jedan zajednički rad.

“Na probama smo dobijali zadatke koje je od probe do probe bilo potrebno uraditi, u odnosu na to šta smo donosili. Urban i Božinović su sklapali taj autorski dio koji prati osnovnu Žarijevu liniju tako da svi oni momenti koji su dopisani itekako idu uz tekst”, kazao je Knežević.

Lik Ibija je donio glumac Nemanja Bakić, a kako je kazao, publika svaki put drugačije reaguje na ovu predstavu.

predstava Ibi the Great
foto: Vuk Lajović

“Nekad osjetimo otpor publike, a nekada publika dobro odreaguje na prvu loptu tako da zavisi od grada do grada. Igrali smo u više gradova i svuda je različito, ali čini mi se da kada se završi prva trećina predstave publici se svuda slegne i uđu u predstavu. Dosta puta kažu da nisu ovo očekivali, tako da zavisi i od očekivanja. U pripremi za ovaj lik sam gledao dosta toga, gledao sam šta je aktuelno na TV-u, reality programe, lidere, ali je rad bio veoma težak što se može i vidjeti u samoj predstavi jer je jako fizički zahtjevna”, istakao je Bakić.

U predstavi još igraju Srđan Aleksić i Biljana Keskenović, a za muziku je zadužen Strahinja Rašić.

Bonus video: