Plesna predstava „Dunjaluk” u Tivtu

Produkcija Baletske škole “Luj Davičo” i Bitef teatra večeras na “Purgatorijama”

4058 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Matija Radulovic
Foto: Matija Radulovic

Festival mediteranskog teatra “Purgatorije” u Tivtu nastavlja se večeras plesnom predstavom “Dunjaluk” u produkciji Baletske škole “Lujo Davičo” i Bitef teatra iz Beograda. Prestava će biti odigrana na maloj sceni u atrijumu srednjovjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtru, u 21.30 časova.

Dunjaluk ili dunajluk je pojam koji se koristi u islamskom vjerskom (ili filozofskom) smislu i označava “ovaj svijet”. Istoimena plesna predstava govori o položaju mlade grupe ljudi na ulicama Beograda: o ulozi svakog od nas u svakidašnjem svijetu, o sopstvenoj borbi u sistemu koji nam je sklopljen i koji nameće svoja pravila i put, o globalnoj manipulaciji i odupiranju istoj.

”Ideja za pravljenje predstave je nastala iz lične refleksije života i nekog trenutno pređenog puta. Mene jako zanima da prikažem kroz sopstveni plesni pečat (nastao čistim iskustvom na samoj sceni i sarađivanjem sa mnogim koreografima i predavačima savremene igre) kako je to kada svijet oko mene zamiri. Šta taj miris budi i gdje nas odvodi i da li nam nekog novog dovodi - nekoliko je pitanja kojima se bavi ova plesna predstava”, ističe koreograf Miloš Isailović.

Dramaturzi su Stela Mišković i Luka Mihovilović, kompozitorka Darja Janošević, kostimografkinja Darinka Mihajlović, fotografi Jelena Janković i Sonja Žugić. Igraju: Ana Ignjatović Zagorac, Tamara Pjević, Nataša Gvozdenović, Miona Petrović, Jelena Bulatović i Sara Tošić.

Bonus video: