Čovjek kroz vremensku dimenziju

U mediteranskom podneblju, koje je profilisalo njegov psihofizički karakter, on nalazi inspirativni prostor u kojem su se stopili prošlost i savremenost, lokalno i univerzalno, zapisala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković

1947 pregleda 2 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: JU Muzeji i galerije Budve
Sa otvaranja izložbe, Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Retrospektivna izložba crteža, slika i skulptura Dragana Mijača Brileta povodom 40 godina stvaralaštva, otvorena je u Spomen-domu “Crvena komuna” u Petrovcu, a posjetiocima je dostupna do 15. avgusta. Umjetnik je izložbu posvetio kćerci Simeoni, a izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

”Misao da svako duševno stanje teži da se prilagodi odgovarajućoj spoljašnjosti ili da tu spoljašnost pretvori u viziju primjerenu svojoj prirodi i upućuje na stvaraoce koji svoje emotivne i spoznajne prostore poistovjećuju s kreativnim činom... Njima pripada slikar i vajar Dragan Mijač Brile, koji je prisutan na crnogorskoj likovnoj sceni od osamdesetih godina 20. vijeka”, istakla je Zeković.

Dio predstavljenih radova
Dio predstavljenih radovafoto: JU Muzeji i galerije Budve

Ona je istakla da je retrospektivna izložba rezultat njegovog plodnog višedecenijskog rada, a selekcijom djela Mijač se nanovo dokazuje kao stvaralac složenog likovnog izraza.

Dragan Mijač
foto: JU Muzeji i galerije Budve

”U mediteranskom podneblju, koje je profilisalo njegov psihofizički karakter, on nalazi inspirativni prostor u kojem su se stopili prošlost i savremenost, lokalno i univerzalno, a u čijem središtu je čovjek posmatran kroz vremensku dimenziju od mitskih vremena do savremenih mitologema. Njegov stvaralački kredo kroz različite tematske sadržaje: antropomorfnu figuraciju, narativne i simboličke kompozicije, fantastične nadrealne vizije, pejzaž, karakterišu izražajne forme: intimističke poetike, ekspresionizma i mistike fatalističkog beznađa. Profilacija vajarskih djela kroz dramatični ekspresionizam i asocijativno-apstraktnu materijalizaciju tokom osamdesetih i devedesetih godina iskristalisala su se njegova kreativna traženja”, kazala je Zeković.

Dragan Mijač
foto: JU Muzeji i galerije Budve

Ona je podsjetila da je Dragan Mijač Brile po vokaciji vajar, ali da pokazuje aspiraciju prema slikarstvu “koje će u narednim decenijama predstavljati njegov dominantni likovno-jezički izraz”.

”U ovom periodu radi skulpture u drvetu koje islikava bojom, katalizatorom unutrašnjih psiholoških stanja koja manifestuje spoljašnjim efektima. Tako na skulpturama asocijativno- apstraktne konotacije potencira ekspresiju, kako neposrednim taktilnim oblikovanjem materijala (drvo, gips), tako i intenzivnim koloritom kojim potencira dubinske sadržaje portreta (glave) i figura ptica”, navodi se u dijelu teksta iz kataloga postavke, a koji potpisuje Zeković.

Prisutnima se na otvaranju, u ime JU Muzeji i galerije Budve i SD “Crvena komuna”, obratila i Milica Radonjić.

Bonus video: