Nagrada stručnog žirija za Krpene anđele i Error 404, žiri grada Kotora za najbolju predstavu proglasio "Negdje drugdje"

"Publika je tradicionalno, tokom 12 dana trajanja programa, imala prilike da uživa u više desetina segmenata pozorišnog, edukativnog, kulturnog i plesnog programa, a njihovo zadovoljstvo oslikava činjenica da se za sve programe tražila karta više"

3260 pregleda 0 komentar(a)
Sa festivala u Kotoru, Foto: Krsto Vulović
Sa festivala u Kotoru, Foto: Krsto Vulović

Krpeni anđeli i Error 404 - proglašeni su za najbolje predstave 30. kotorskog festivala pozorišta za djecu (KFPD), koji je sinoć završen svečanom dodjelom nagrada i predstavom "Zelena gora", Teatra mladih i KC "Nikola Đurković".

Kako se navodi u saopštenju KFPD, stručni žiri u sastavu rediteljka Anđelka Nikolić, teatrolog Igor Tretinjak i pjesnik Dejan Đonović ukupno su nagradili najbolje u čak osam kategorija.

Nagradu za režiju dobili su Julio i Wagner Gallo za predstavu Error 404.

Nagrade za izvođenje:

  • Kristina Savkov, Djevojčica sa šibicama, Pozorišta mladih Novi Sad, Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade i Sloboda nema cenu.
  • Ansambl predstave Crvene cipelice Pozorišta za djecu i mlade Merlin
  • Dominik Karakašić i Irena Bausović Tomljanović, Kafe Kraljevstvo Kazališta lutaka Zadar
  • Nagrada za koreografiju - Baczo Tunde, Crvene cipelice Pozorišta za djecu i mlade Merlin
  • Nagrada za muziku - Cari Tibor, Crvene cipelice Pozorišta za djecu i mlade Merlin
  • Istraživanje scenskog jezika - Tin Grabnar za režiju predstava Negdje drugdje Lutkarskog kazališta Ljubljana i Tihi dečak Pozorišta za decu Kragujevac

"Publika je tradicionalno, tokom 12 dana trajanja programa, imala prilike da uživa u više desetina segmenata pozorišnog, edukativnog, kulturnog i plesnog programa, a njihovo zadovoljstvo oslikava činjenica da se za sve programe tražila karta više", dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je žiri grada Kotora 30. KFPD - Ružica Rebronja, Iva Malešević, Vesna Ivanović. Tanja Roganović i Maja Mrđenović, većinom glasova nagradu za najbolju predstavu dodijelio je predstavi "Negdje drugdje", produckiji Lutkovnog gledališča iz Ljubljana, u režiji Tina Grabnara, kojoj je pripala i nagrada Dječijeg žirija.

"Iako je riječ o teškoj temi, ona je predstavljena upečatljivo i dirljivo, na način koji izaziva saosjećanje i razumijevanje. Glumica, koja je istovremeno i naratorka i animatorka različitih objekata, kroz interakciju sa crtanim i snimljenim materijalom ispričala nam je jednostavnu i jasnu priču koja je istovremeno potresna i puna nade", navodi se u obrazloženju dječjeg žirija.

Zaključuju da su organizatori zahvalili publici na sjajnom odzivu, te svim umjetnicima na saradnji, koji su još jednom stvorili nezaboravno iskustvo za jubilarni 30. rođendan Kotorskog festivala pozorišta za djecu, kojim je najavljeno osnivanje JU Pozorišta za djecu u Kotoru.

Bonus video: