Bilja Krstić & Bistrik orchestra otvorili 35. Barski ljetopis

Program Barskog ljetopisa nastavlja se večeras, a u Zavičajnom muzeju Bara, sa početkom u 21 čas, izložbom Mila Milunovića otvara se likovni segment i prva od pet izložbi ovogodišnjeg Ljetopisa

7641 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Barski ljetopis
Foto: Barski ljetopis

Trideset peto izdanje Barskog ljetopisa, multimedijalne smotre kulture i umjetnosti u podrumijskom gradu, otvoreno je sinoć na Ljetnjoj pozornici Doma kulture koncertom Bilje Krstić & Bistrik orchestra.

Nekoliko stotina gostiju i posjetilaca ispratilo je dvočasovni koncert ansambla, a festival je, u ime pokrovitelja, zvanično proglasila otvorenim Tanja Spičanović, potpredsjednica Opštine Bar, koja se tom prilikom osvrnula na ugled i značaj Barskog ljetopisa u kreiranju kulturno-umjetničke prepoznatljivosti Crne Gore.

"Izranjali su kroz Barski ljetopis najljepši spomenici njegove kulturno-istorijske baštine, tradicije i viševjekovnog postojanja, prožimajući se sa duhom modernog stvaralaštva i inventivnosti. I večeras ćemo u taj bogati kulturni milje utkati još jednu nit, brižjivo koncipiranu od djela poslenika kulture širom regiona. Po 35.put pronijeće se sa barskih scena i pozornica raznovrsni zvuci, stihovi, riječi, likovni doživljaji, filmske scene i pozorišni prikazi", istakla je Spičanović.

foto: Barski ljetopis

Ona je naglasila da će se tokom narednog perioda sublimirati snažni utisci i u svom raznovrsju odjeknuti širom granica Crne Gore, potvrđujući da je Barski ljetopis prestižan kulturno-umjetnički festival kojim se Bar s pravom ponosi.

"Ljeto u Baru počinje sa početkom Barskog ljetopisa. Žubor prošlosti, glas savremenosti i anticipacija budućeg, sklapaju se u savršen kaleidoskop koji nas svake godine iznova mami da pogledamo kroz njega, oslušnemo poruke i osjetimo stvaralačke damare autora. Pozivam vas da naredih mjesec i po dana budemo dio ovog veličanstvenog umjetničkog mozaika. Vjerujem da večeras započinjemo opus koji će vrijedan pamćenja, ponosa i poštovanja,kao i svi prethodni", zaključila je Spičanović.

Bilja Krstić & Bistrik orchestra uspješno nastupaju već 20 godina. Do sada su ostvarili više od 170 koncerata širom Srbije i svijeta, učestvovali na brojnim festivalima i osvojili brojne domaće i međunarodne nagrade što ih je pozicioniralo na svjetskoj World music sceni kao izrazito atraktivnu vokalnu tradiciju sa ovih prostora. Nakon sinoćnjeg nastupa na Ljetopisu istakli su zadovoljstvo reakcijama barske publike.

“Na Barskom ljetopisu smo nastupali prije 15 godina i od tada se nije promijenilo mnogo. Srdačan doček i tada i večeras učinili su da se osjećamo kao kod kuće. Izuzetno mi je drago što je publika pjevala sa nama, prija nam kada na koncertima možemo ostvariti interakciju i stvoriti neku lijepu energiju”, kazala je Biljana Krstić.

Iz PR službe Barskog ljetopisa pojasnili su da je muzika koju izvode Bilja Krstić & Bistrik Orchestra spoj tradicionalne etno muzike, a cappella pjesama i etno prizvuka sa elementima improvizacije i savremenim aranžerskim pristupom.

Podstaknuta svjetskom World music scenom i uspjesima koje su na tom polju ostvarivali Márta Sebestyén, Stefka Sabotinova, Peter Gabriel, Krstić je odlučila da tradicionalnu muziku sa ovih prostora pretoči u umjetnost.

“Smatram da je Balkan nepresušna riznica i da narodi na ovim prostorima, bez obzira na sve međusobne razlike, nose nešto zajedničko i dobro poznaju jedni druge. Upravo zbog toga, na našim nastupima se mogu čuti i bosanske sevdalinke, makedonske, srpske i crnogorske kompozicije poput Mlada Jelka ljubi Janka. Tradicionalna muzika je ono gdje sam se, nakon godina traženja, u potpunosti pronašla jer je to onaj segment iz kojeg sve potiče i na kojem počivaju svi ostali žanrovi”, kazala je Krstić.

Program Barskog ljetopisa nastavlja se večeras, a u Zavičajnom muzeju Bara, sa početkom u 21 čas, izložbom Mila Milunovića otvara se likovni segment i prva od pet izložbi ovogodišnjeg Ljetopisa.

foto: Barski ljetopis

Izložba jednog od najznačajnijih crnogorskih likovnih umjetnika XX vijeka, prezentuje 26 radova poznatog umjetnika, od kojih većina predstavljaju novootkupljena djela Narodnog muzeja Crne Gore i na ovoj izložbi prvi put se izlažu javnosti. Publika, koja Milunovićevo djelo poznaje uglavnom preko maritimnog ciklusa i primorskih motiva, biće u prilici vidjeti radove različitih žanrovskih opredjeljenja koji otkrivaju jednog malo poznatog Milunovića, u svoj ljepoti njegovog raskošnog talenta.

Izložba se realizuje u saradnji sa Narodnim muzejem Crne Gore, JU Muzeji i galerije Podgorice i JU muzeji i galerije Nikšića.

U postavci će biti do 30. jula 2022, a otvoriće je selektorka likovnog programa 35.Barskog ljetopisa, istoričarka umjetnosti, dr Anastazija Miranović.

Pola sata kasnije, na sceni u Starom gradu, biće odigrana predstava “Noć Tribada” u režiji Branka Ilića. Produkcijsko ostvarenje NVO Teatar mladih, realizuje se kao dio pratećeg programa Festivala, a cilj ovog projekta je da se kroz umjetničku – pozorišnu formu približe teme koje su aktuelne u crnogorskom društvu, te da se afirmiše borba za istinskom ravnopravnošću između žena i muškaraca i važnost emancipacije žena u Crnoj Gori. U predstavi igraju Jelena Simić, Ivona Čović, Lazar Đurđević i Branko Ilić.

Bonus video: