Sestre Kankaraš nastupaju u Tivtu

Koncert počinje u 21.30 sati na maloj otvorenoj sceni u atrijumu ljetnjikovca Buća-Luković

4955 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Matija Radulovic
Foto: Matija Radulovic

Na Festivalu mediteranskog teatra “Purgatorije” u Tivtu većeras će biti održan koncert sestara Kankaraš- Milice (harfa) i Milene (klarinet).

Koncert počinje u 21.30 sati na maloj otvorenoj sceni u atrijumu ljetnjikovca Buća-Luković.

Na repertoaru će biti djela modernih kompozitora koji su pisali za harfu: Bernard Andres Plesovi jeseni, svita za duo “Algues” (Alge), Pol Luis u aranžmanu za duo harfa i klarinet, Fabio Riza i drugi. Milica Kankaraš je osnovno i srednje obrazovanje je stekla u Umjetničkoj školi za muziku u balet “Vasa Pavić” u Podgorici u klasi Lidije Skender. Kao izuzetan talenat pohađala je nastavu harfe kod prof.mr Milice Barić, predsjednice Udruženja harfista Srbije, paralelno sa srednjom školom na odsjeku za klavir. Sa svega 15 godina prvi put je nastupila kao harfistkinja sa Crnogorskim kamernim orkestrom, a zatim i za prvu godišnjicu Crnogorskog simfonijskog orkestra. Diplomirala je harfu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof.mr Ljiljane Nestorovske. Tokom studija pohađala je majstorske kurseve kod eminentnih harfista. Nastupala je na Međunarodnom festivalu harfe, Festivalu studenata Univerziteta umetnosti, Purgatorijama, KotorArt-u... Održala je niz solističkih koncerata, koncerata kamerne muzike kao i koncerata sa simfonijskim orkestrima. Na Međunarodnom takmičenju Arpademia za keltsku harfu u kategoriji do 30 godina osvojila je drugo mjesto 2021. godine. Održala je i niz koncerata i na keltskoj harfi. Autorka je obrazovnog programa za osnovnu muzičku školu i programa za srednju školu. Otvorila je klasu harfe 2015. godine u Umjetničkoj školi “Vasa Pavić”.

Milena Kankaraš je takođe osnovno i srednje obrazovanje stekla je u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” u klasi prof. Veselina Bogićevića na odsjeku za klarinet. Završila je specijalističke studije na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Petra Garića. Pored klarineta svira bubnjeve i klavir koje je pohađala kao uporedne instrumente tokom svog školovanja. Tokom srednje škole i studija usavršavala se na majstorskim radionicama. Održala je niz koncerata kamerne muzike u Crnoj Gori. Zaposlena je kao profesor klarineta u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić”. Član je Big benda koji čine profesori zaposleni u muzičkoj školi “Vasa Pavić” sa kojima je održala niz zapaženih koncerata džez muzike.

Milena Kankaraš i njena sestra Milica nastupaju kao duo klarinet-harfa izvodeći modernu umjetničku muziku.

Bonus video: