Autorsko veče Bojana Peka Minića održano u kolašinskom Centru za kulturu

Nove pjesme Minić je napisao tek posljednjih nekoliko godina, uglavnom, šaljivog karaktera i u raznim formatima i one su sabrane u cjelinu "Šaljive skice zle svakodnevice"

4559 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Centar za kulturu Kolašin
Foto: Centar za kulturu Kolašin

Onaj koji nas ne zbunjuje rečenicom i stihom, onaj koji nam nerazumljivo ne pametuje o životu, već nam se čini da je sve što je napisao „izvukao“ iz naše glave, da isto ili vrlo slično razmišljamo, samo ne umijemo tako jasno da kažemo, to je veliki umjetnik.

To je o Bojanu Peku Miniću, tokom njegove autorske večeri, koja je održana sinoć u kolašinskom Centru za kulturu, kazala profesorica Snežana Šćepanović Đurasović.

Minić se sinoć kolašinskoj publici predstavio pjesama i aforizmima, a akustične aržmane nekih njegovih pjesama izveo je "Rudolf", bend čiji je frontmen.

"Svoje pjesničke početke vezujem za predškolski uzrast i pokojnog ujaka koji me je pažljivo uveo u svijet stiha, kroz dječje igre poput one da odaberemo po jednu krušku s drveta u dvorištu i utvrdimo čija je slađa po tome ko će napisati ljepšu pjesmu o svojoj. Sinoć je predstavljanje mog stvaralaštva započeto pjesmama iz nižih razreda osnovne škole, sačuvanim trudom moje divne učiteljice Dragane Aprcović, bez koje vjerovatno danas ne bi bilo ni traga od tih ranih stihova. Ona mi je bila velika podrška u istrajnosti na tom putu“, reko je Minić o svojim pjesničkim počecima.

Predstavljene su pjesme iz osnovne i iz perioda srednje škole, nakon čega je Minić napravi pauzu u pisanju.

autorsko veče Bojan Minić
foto: Centar za kulturu Kolašin

Nove pjesme Minić je napisao tek posljednjih nekoliko godina, uglavnom, šaljivog karaktera i u raznim formatima i one su sabrane u cjelinu "Šaljive skice zle svakodnevice".

Pjesama iz segmenta "Riječ notom zapisana", zbira pjesama pisanih za muziku Rudolfa, bend svirao u akustičnom aranžmanu. Završnica večeri rezervisana je za Minićeve aforizme.

"Pekova poezija je ljubav. Pekov život je ljubav. To je njegov izbor i sve što radi za osnovu ima ljubav. Ljubav prema jeziku koji predaje na fakultetu, ljubav prema muzici koju stvara, pjeva, ljubav prema poeziji koju poznaje, voli, piše, ljubav prema glumi i sceni – i to je nejgovo prirodno stanište. Imate osjećaj da sve čega se lati, a kao što rekoh mnogo je toga, za sve je rođen, sve s lakoćom obavlja, sve je to on, multitalentovan, poseban u svojoj jednostavnosti", kazala je Šćepanović Đurasović.

O Minićevim pjesama iz odjeljka "Riječ notom zapisana" ona je rekla da su "i najzrelije i najpjesničkije". Pomenula je pjesmu "Don Kihot- pjesma o sanjanoj koja će se pojaviti, jer mora tako biti, čovjek čistog srca mora dostići žuđeno". "Pod prozorom" je inspirisana inspirisana Disom, i opet je, rekla je Šćepanović Đurasović, "san o snu i želji".

"Olupine" – ono što ostane od ljubavi, a dok još niko nije spreman da prizna i spasi dušu svoju; "Divljina" – pjesma o savremenom životu u kom se svi često pitamo što se uopšte trudimo i svakom jutra budimo, kad nas nervira sve; „Hajka“ – isnpirisana Lalićevom Lelejskom gorom, Ladom i njegovim bijegom od sebe i drugih; "Je je Ce Ge" – još jedna pjesma o našoj surovoj stvarnosti; "Posljednji čin" – skidanje maske i odlazak u slobodu...“, podsjetila je ona.

autorsko veče Bojan Minić
foto: Centar za kulturu Kolašin

Crna Gora u grupi Rudolf, kazala je Šćepanović Đurasović, "ima potvrdu da rokenrol živi punim plućima, a da je petparačkim stihićima kojim pjevaljke opijaju mase uveliko odzvonilo".

Minićeve pjesme govorio je Nikola Lića Šćepanović, a organizatori izuzetno dobro posjećene večeri poezije i muzike su Opština, Turistička organizacija i Centar za kulturu.

Bonus video: