Vikend kada u Pivi pjesnici uzmu riječ

Prvi dan pjesničkih susreta završen je uručivanjem nagrada dobitnicima konkursa "Spasoje Pajo Blagojević" i "Radule Željko Damjanović"

2543 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

I opet bi riječ u Pivi. I to pjesnička riječ, po 51. put. Tokom dvodnevne manifestacije brojni pjesnici iz zemlje i regiona, ali i drugi književni stvaraoci i univerzitetski profesori ređali su pjesničke i književne niti na manifestaciji koju organizuju Centar za kulturu i Opština Plužine.

Onako kako tradicija nalaže, prvo su predstavljene nove knjige, a zatim su književnost i likovna umjetnost ukrstile niti. Među pjesnicima bio je i likovni umjetnik Krsto Andrijašević koji se predstavio skulpturama i crtežima nastalim 2015. godine. Ovogodišnje radove, sa osmijehom reče, „čuva“ za podgoričku izložbu koju priprema.

Krsto Andrijašević
Krsto Andrijaševićfoto: Svetlana Mandić

"Još kao mladić imao je sigurnu ruku i neobično oko da stvari i ljude vidi drugačije od drugih i da ih predstavi ubjedljivo I upečatljivo. Danas je Krsto jedan od najdarovitijih i najostvarenijih umjetnika Crne Gore i jedan od najoriginalnijih, a samim tim i najneobičnijih", kazao je prof. dr Jovan Delić koji je otvorio izložbu ne samo "pravog umjetnika, dragog i preosjetljivog čovjeka“, nego i njegovog prijatelja od gimnazijskih dana.

Kako je Delić kazao, dvije Andrijaševićeve izložbe nose naslove koji dominantno obilježavaju njegovo djelo – podgorička izložba "Plač" i novosadska "Čovjek na čudan način".

Krsto Andrijašević
foto: Svetlana Mandić

"Čudo i začuđenost je svojstvo svake prave umjetnosti...a ljudska suza je najteže i najčistije što čovjek ima. Plač je i knjižavni i slikarski žanr – plač za čovjekom i nad čovjekom, nad zastrašujućom ljudskom sudbinom", kazao je Delić.

Istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić kazala je da je Andrijaševićev opus jedan od najuzbudljivijih i najdirljivijih na crnogorskoj likovnoj sceni, a da njegovi radovi nemaju utočište u prethodnim umjetnicima i generacijama, ali ni nastavljače.

"U fokusu Krstovih radova je čovjek – ljudsko lice i figura. Njega zanimaju one suštinske osobine i emocije – tuga, radost, ljubav, erotika, smrt", kazala je Karadžić i dodala su njegovi radovi tautološki izjednačeni sa njegovim životom.

Kako je istakla, Andrijašević za skulpture koristi drvo jer je ono po svojoj strukturi najsličnije čovjeku – drvo je propadljivo, kao i sam čovjek. Ono što je zanimljivo, kazala je istoričarka umjetnosti, Andrijašević skulpturama dodaje aplikacije i boje, nesvakidašnje za vajara, ali svakidašnje za njega – crvenu, žutu i zelenu boju ne bi li pojačao njihovu vitalnost i erotski potencijal.

Krsto Andrijašević
foto: Svetlana Mandić

Andrijašević, koji duže od pola vijeka kroz umjetnički izraz traži odgovore na pitanje o životu, smislu i čovjeku, nije krio zadovoljstvo što izlaže na "Pjesničkoj riječi na izvoru Pive", najstarijoj književnoj manifestaciji u Crnoj Gori i što se među tolikim pjesnicima našao i jedan likovni umjetnik.

Kako je kazao "Vijestima" ne bi mogao da bira između crteža i skulpture, ali zato zna gdje ga više ima.

"Više me ima u skulpturama. Najdraže mi je da radim ljudski lik, a najteže mi je da ga obradim i dovedem do savršenstva“, kazao je umjetnik kome je kompletna izložba "Plač", koju je Delić pomenuo, otkupljena.

Andrijašević je dobitnik brojnih nagrada među kojima je petostruko priznanje "Milutinović – Stijović – Lubarda" i Trinaestojulska, a imao je veliki broj samostalnih i kolektivnih izložbi.

Nakon izložbe riječ su uzeli pjesnici koji su rođeni u Pivi ili su porijeklom iz tog kraja - Batrić Kandić, Milena Kulić, Mijuško Dakić i Marko Marković, a Ranko Mićanović je predstavio nove knjige stvaralaca iz Pive – Milice Bakrač, Miluna Simunovića, Jovana Glomazića, Milorada Miša Tijanića, Sava Bogdanovića, Milenka Pejovića, Miroslava Miša Bakrača, Radomira Jojića, Batrića Kandića, kao i zbornik radova o književnom djelu Miroja Vukovića.

pjesničko veče Plužine
foto: Svetlana Mandić

Predstavljena su i izdanja plužinskog Centra za kulturu, pjesničke zbirke Ane Babić iz Kruševca I Sonje Milatović iz Nikšića, ranijih dobitnika nagrada "Spasoje Pajo Blagojević" i "Radule Željko Damjanović".

Dio programa bio je posvećen književnicima koji su preminuli u proteklo godinu dana, Slobodanu Vučiniću, Milovanu Vitezoviću i Stevanu Tontiću, a Jovan Delić je podsjetio na njihovo stvaralaštvo i pročitao stihove nedavno preminulih pjesnika.

Prvi dan pjesničkih susreta završen je uručivanjem nagrada dobitnicima konkursa "Spasoje Pajo Blagojević" i "Radule Željko Damjanović".

Pavle Bukilić iz Podgorice i Jelena Andrić iz Višegrada dobitnici su nagrade "Spasoje Pajo Blagojević", dok je nagradu "Radule Željko Damjanović", dobila Milena Bogetić, učenica trećeg razreda nikšićke Gimnazije "Stojan Cerović" i dobitnica brojnih nagrada.

pjesničko veče Plužine
foto: Svetlana Mandić

Pavle i Milena su pročitali po dvije pjesme, dok Jelena nije bila prisutna. Nagrađenim mladim poetama nagrade su uručili Melenko Mićanović, direktor Centra za kulturu, i Mirko Damjanović.

Simpozijum kritike posvećen stvaralaštvu Budimira Dubaka

Drugi dan manifestacije bio je u znaku simpozijuma kritike posvećenog književnom stvaralaštvu Budimira Dubaka, pjesnika, romansijera, dramskog pisca i esejiste, umjetnika za koga kažu da iz "tačaka lokalnog superiorno razvija krugove univerzalnog".

Večernji sati bili su rezervisani za svečano poetsko veče na kome je nastupio veći broj pjesnika, a predstavljen je i pjesnički portret Saše Nišavića.

Manifestacija je završena ponoćnim druženjem sa pjesnikom Zoranom Kostićem, umjesto najavljenog Ljubiše Ršmuvića, koji je iz zdravstvenih razloga bio odsutan.

Bonus video: