Predstava "Ifigenija" gostuje večeras u Tivtu

Pozorišna koprodukcija sa sjevera Crne Gore biće izvedena na maloj sceni u atrujumu ljetnjikovca Buća-Luković u 21.30 časova

2130 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Pozorišna predstava „Ifigenja“ rađena u koprodukciji Centra za kulturu Kolašin, Centra za kulturu Bijelo Polje i NVO “Korifej teatar” - Kolašin , biće izvedena večeras u 21.30 časova na maloj sceni u atrujumu ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu, u sklopu međunarodnog Festivala mediteranskog teatra “Purgatprije” koji se održava u Tivtu.

Po motivima Euripidove „Ifigenije u Aulidi”, predstavu je režirao Zoran Rakočević. U ovom komadu igraju Anđelija Rondović, Jelena Đukić, Đorđije Tatić, Petar Novaković i Moamer Kasumović, te studenti glume na Fakultetu dramskih umjetnosti sa Cetinja u klasi profesora Branimira Popovića - Una Lučić i Ognjen Sekulić. Dio glumačkog tima je i muzičar Bojan Peko Minić koji je i autor muzike.

“U koncentraciji vlasti za koju se trpi i pati, Euripid nam kazuje da su ljudske žrtve za najveće društvene ideale časnije od prihvatanja ograničene slobode. Mi u tom neizbježnom storiju tragamo za današnjim čovjekom koji je opsjednut duhovima skoro pa arhetipskog neoliberalnog diskursa, gdje se, kao grčki junak, batrga između diktata obezljuđene moći i kontrole s jedne, i potisnute emotivne, tople, ljudske, pa i bolne istine života, s druge strane. Današnju Ifigeniju ne ubija proročanstvo, kako to možemo isprve shvatiti, već otupljela i obesmišljena ljudska priroda”, zapisao je o ovoj predstavi reditelj Zoran Rakočević.

Bonus video: