Složen put do Zakona

Ako su stvarno vršene detaljne analize - i ako postoji pisani trag o tome - u kompletu sa zaključkom, u formi oficijelnog dokumenta - zašto onda, uz vijest, nije dat i taj oficijelni dokument na uvid javnosti

19645 pregleda 15 komentar(a)
Ana Novaković Đurović, Foto: Savo Prelević
Ana Novaković Đurović, Foto: Savo Prelević

Ovo što slijedi, ne bih preporučio mlađima od 50 godina...

”Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata”, veli na adresi gov.me, “(...) krovni je dokument u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata. Kako politiku planiranja prostora i izgradnje objekata treba značajno reformisati (šalite li se?! - op.a.), pristupiće se izradi (ni manje ni više nego - op.a.) novog Zakona u ovoj oblasti, u kom se cilju i obavljaju konsultacije zainteresovane javnosti”.

Obavještenje naslovljeno “Javni poziv za učešće u konsultovanju zainteresovane javnosti povodom izrade Nacrta zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata” - objavljeno je na Internet portalu Vlade Crne Gore/ Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (arhitekturica na stranu, za sad) - 20. jula - u pretprošlu srijedu - tačno u 08:37.

Vijest pak (za razliku od Obavještenja), naslovljena “Novaković Đurović: Otpočinjemo sistemske promjene u oblasti planiranja prostora” - pojavila se na istoj adresi - na Internet portalu Vlade CG/ MEPPiU (arhitekturica na stranu, za sad) - istoga dana, u 11:27.

”Glavnu riječ će”, veli, “voditi struka”.

Draga moja struko, podignimo, u to ime, čaše!

***

”Nakon detaljne analize stanja u oblasti prostornog planiranja u prethodnom periodu, i uočenih sistemskih nedostataka i problema u praksi, izrada”, veli,”novog zakonskog rješenja je neophodna” - ali ne veli ni ko je sproveo detaljne analize, ni o kakvim analizama je konkretno riječ, ni ko je uočio sistemske nedostatake i probleme u praksi, ni koji su to nedostaci i problemi - a ne veli ni ko je, a ni kako je taj neko zaključio to što je zaključio itd.

Ako su stvarno vršene detaljne analize - i ako postoji pisani trag o tome - u kompletu sa zaključkom, u formi oficijelnog dokumenta - zašto onda, uz vijest, nije dat i taj oficijelni dokument na uvid javnosti - pogotovo stručnoj (ma što to značilo).

I sad živ nijesam, izjeda me sumnja, da MEPPiU, na čelu sa Anom Novaković Đurović, gospođom ministarkom - kreće u ofanzivu golemih razmjera, vrlo odlučno, svaka čast, a da prethodno (ipak) nije sasvim sagledano stanje na bojišnici - niti je skovan detaljan plan dejstava - uključujući tu, naravno, i jasno definisane ciljeve dejstvovanja.

”U narednim danima biće objavljen poziv za predstavnike/ce NVO za učešće u radnoj grupi” - ali ne veli ko je sve, imenom i prezimenom, u toj radnoj grupi - a ne veli ni ko je vršio selekciju članova radne grupe. Neke stvari se, valjda, podrazumijevaju.

”Očekujem”, veli gospođa ministarka, sa svoje strane, “da u širokom konsultativnom i transparentnom (nadasve transparentnom - op.a.) procesu dođemo do novog zakonskog rješenja u oblasti planiranja prostora i postavimo temelje za odgovorno upravljanja prostorom u Crnoj Gori”.

Življeli!

***

Na 12. sjednici 43. Vlade Crne Gore, slava joj i milost, održane 18. jula tekuće godine, utvrđen je, ni manje ni više nego - Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata - i sjutradan je dostavljen Skupštini Crne Gore radi “stavljanja u proceduru”.

I sad se mi pitamo - mi smo, kao, naivni, pa se pitamo - zašto je neophodno izmijeniti i dopuniti Zakon baš u trenutku kad se hrabro kreće u izradu novog zakona.

”Izmjenama je”, veli, “planirano produženje roka za izradu Plana generalne regulacije Crne Gore za 12 mjeseci, odnosno do oktobra 2023. godine. Zakon će imati značajne ekonomske i socijalne efekte na Državu i stanovništvo jer će se na ovaj način obezbijediti stabilan i održiv sistem planiranja prostora (kako da ne - ap.a.). Plan generalne regulacije Crne Gore predstavlja osnov za veliki broj značajnih aktivnosti i postupanja propisanih Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, pa su, sljedstveno tome, predviđene procedure u prelaznom periodu, koje su oročene i uslovljene donošenjem Plana”.

Hoće, znači, da premoste do stupanja na snagu novoga - ako-bog-da - zakona...

Krapović
Krapovićfoto: Boris Pejović

A odovamo kliče poslanik Krapović, 22. jula, da Predlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata - koji je upućen u Skupštinu po hitnoj proceduri - “predstavlja katastrofu i sunovrat planiranja prostora u Crnoj Gori”.

Caramba, rekoh, carambita!

Đurović Novaković, gospođa ministarka, istoga je dana, ne časeći ni časa, sa svoje strane konstatovala da poslanik Krapović “ishitreno i neargumentovano kritikuje rad” vladinog resora koji je povjeren baš njoj - i još ga je pozvala da se, u to ime, “aktivno, kao što kritikuje, uključi u proces izrade novog zakonskog rješenja sa konkretnim predlozima”.

Samo malo...

Vlada je, dakle, 18. jula tekuće godine usvojila Predlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata - i isti sjutradan poslala Skupštini da bi bio stavljen u proceduru - s predlogom da se zakon donese po hitnom postupku - a onda je Novaković Đurović, gospođa ministarka, dva dana nakon što je Vlada utvrdila Predlog, odapela pomenuti Javni poziv za učešće u konsultovanju zainteresovane javnosti povodom izrade Nacrta zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata - uz nužnu primjedbu da je Krapović kritikovao Predlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata - a ne budući Nacrt (o kojemu, kladio bih se u honorar od ovoga teksta, poslanik Krapović još uvijek nema izdiferenciran stav).

Tisuću mu, rekoh, žarkih sunaca!

A što se tiče Predloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata - imate ga i na adresi gov.me i na adresi skupstina.me. Preporučujem verziju na skupstina.me - umnogome je supstancijalnija - uz nužnu opasku da je poslanik Krapović stigao i da reaguje - opet istoga dana - na konstatacije koje je prethodno iznijela gospođa ministarka u svom reagovanju na Krapovićeve ocjene po pitanju Predloga - konstatacijom da je “zadovoljan zbog brisanja predloženih rješenja iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata”, što, kako reče, potvrđuje da je “bio u pravu”.

Ne rekoh vam da je Vlada CG, slava joj i milost, na sjednici odrzanoj 22. jula 2022. godine utvrdila i istoga dana dostavila Skupštini amandmane - tri komada - na Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata (koji je utvrdila na sjednici od 18. jula 2022).

U međuvremenu je skupštinski Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje - kojemu predsjedava upravo poslanik Krapović - odlučio da predloži Skupštini da usvoji pomenuti Predlog - u kompletu sa sva tri amandmana, podrazumijeva se...

Posebno je interesantan amandman 2 - koji se odnosi na brisanje Člana 2 Predloga - što će reći da investitorima, sva je prilika, ipak neće biti dozvoljeno da organizuju, raspisuju i sprovode arhitektonsko-urbanističke konkurse...

OK, o tome više u nekom od narednih brojeva...

Bonus video: