Bojan Martinović na festivalu Grad teatar: Volim Budvu i Budva voli mene

“U momentu kad sam odlučio da sviram Glasa, taj koncept sam htio da približim dramskog programu jer je on dao svoj opus pozorišnoj i filmskoj umjetnosti"

4749 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Grad Teatar Budva
Foto: Grad Teatar Budva

Muzički program XXXVI festivala Grad teatar nastavljen je 4. avgusta, u crkvi Santa Marija, u budvanskom Starom gradu, nastupom pijaniste Bojana Martinovića.

Martinović je na koncertu izveo kompozicije američkog kompozitora klasične muzike, Filipa Glasa. Po riječima samog umjetnika “razlog za odabir repertoara je sama prilika da nastupi na festivalu čiji je dramski program dominantan, tako da ga je to isprovociralo da izabere baš ovog genija koji je kroz svoju muziku dao pečat i pozorištu i filmu”.

Na programu su se našle kompozicije Opening (iz ciklusa “Glassworks”) Metamorphosis 2 i Etude.

“Volim Budvu i Budva voli mene”, kazao je Martinović nakon održanog koncerta u crkvi Santa Marija gdje ga je budvanska publika velikim aplauzom pozvala na bis, kada je izveo djelo Fur Alina estonskog kompozitora Arva Parta.

Martinović je istakao i da mu je zadovoljstvo što je opet na festivalu posle nekoliko godina pauze.

“Zadovoljstvo mi je što sam ovdje, što sviram na novom instrumentu i to mi je jako važno. Ambijent je predivan i inspirativan, posebno imajući u vidu ovu izložbu Grada teatra. Na ovom koncertu smo bili okruženi velikanima poput Lubarde i Filipovića. Cjelokupna energija je vanzemaljska”, kazao je Martinović.

Koncept samog koncerta osmislio je upravo Martinović.

“U momentu kad sam odlučio da sviram Glasa, taj koncept sam htio da približim dramskog programu jer je on dao svoj opus pozorišnoj i filmskoj umjetnosti. Pokušao sam da atmosferu samog koncerta učinim dodatno intimnijom, da se na bolji način povežem s publikom i da napravimo scenski performans sa svijetlom”, kazao je on.

Osvrnuvši se na ogromnu pažnju s kojom je publika pratila koncert, Martinović je kazao da je jako važno da se publika obnavlja i obrazuje.

“Rekao bih da je publika na pravi način uživala i uzela od ove večeri ono što joj pripada”, naglasio je on.

Muzički program festivala Grad teatar biće nastavljen 10. avgusta u crkvi Santa Marija koncertom pijaniste Nikole Vučkovića.

Bonus video: