Neophodno formirati ustanovu za zaštitu kulturne baštine u Kotoru

Učesnici četvorodnevne konferencije projekta “Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad”, u okviru KotorArt Pjace od filozofa, uputili apel nadležnima i pozivaju na saradnju i razvoj svijesti

2527 pregleda 1 komentar(a)
Sa Pjace od filozofa, Foto: Duško Miljanić
Sa Pjace od filozofa, Foto: Duško Miljanić

Inicijativu za potpisivanje apela za formiranje ustanove za zaštitu kulturne baštine u Kotoru uputili su učesnici četvorodnevne konferencije projekta “Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad” u organizaciji Međunarodnog festivala KotorArt. Link sa onlajn formularom biće uskoro podijeljen i putem društvenih mreža, najavili su.

To je jedan od zaključaka konferencije, a koji se odnosi na Kotor i unapređenje procesa upravljanja baštinom Kotora koja je dio svjetske baštine na listi Uneskoa. Iz KotorArta podsjećaju da je takva ustanova postojala ranije, sada bi format i funkcije te ustanove trebalo unaprijediti, a sve u okviru nadležnog ministarstva.

Konferencija je održana od 29. jula do avgusta u Kotoru, u okviru KotorArt Pjace od filozofa, a program je obuhvatio debatni i muzički program upriličen na Tvrđavi Trojica. Projekat je fokusiran na prakse zaštite i valorizacije austrougarskih fortifikacija, kao i na promociju i popularizaciju tog važnog dijela kulturne baštine.

”Razvoj svijesti i saradnja ključne su riječi koje su istakli svi učesnici regionalne konferencije ‘Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad’ održane u Kotoru i Trebinju. Misli se na razvoj svijesti najšire javnosti, ali i pojedinačnih aktera o značaju kulturne baštine i o njenim potencijalima za opšti održivi razvoj, kao i na saradnju svih onih koji učestvuju u procesu valorizacije i prezentacije baštine - od lokalnih zajednica, preko stručnjaka, nadležnih ustanova do svih nivoa donosilaca odluka, medija, ali i međunarodnih aktera u polju kulturne baštine. Posebno je naglašena važnost prezentacije baštine i umrežavanja na međunarodnom nivou, ne samo zbog značajnih sredstava koja se povlače iz međunarodnih fondova, a iz kojih je finansirana obnova zgrade nekadašnjeg austrougarskog zatvora u Kotoru, u kojoj su održana dva panela i koja je danas Kreativni hab, već i zbog razmjene znanja i iskustava”, navodi se u saopštenju KotorArta koje potpisuje portparolka festivala Nataša Janović.

U raspravi su učestvovali referentni stručnjaci u oblasti baštine, predstavnici nadležnih uprava i ministarstava, kao i predstavnici civilnog sektora i aktivnih zajednica, a mapirani su prostori koji pokazuju puni potencijal baštine, kao što su Kreativni hab i tvrđava Trojica.

KotorArt, kao nosilac projekta, kreirao je platformu za najširu društvenu debatu o ovoj temi koja predstavlja jedan korak u pravcu širenja svijesti o značaju baštine, a u ovaj proces, koji mora biti kontinuiran, treba da se uključe svi akteri.

”Umjetnički programi koji su bili dio projekta nisu bili samo dopuna i ukras, naprotiv, izborom programa i mjesta na kojima su se odvijali pokazani su neposredno potencijali baštine i njena moć. Ovim je, takođe, pokazano da regeneraciji prostora kulturne baštine obično prethodi njeno mapiranje od strane umjetnika i kreativaca, te da je program, odnosno sadržaj, neodvojivi dio kvaliteta prostora”, dodaje se u saopštenju.

Ovim projektom se nastavlja uspješna praksa preplitanja umjetnosti s važnim društvenim temama i intenzivira se nivo regionalne kulturne razmjene i saradnje.

Projekat je podržao Fond za Zapadni Balkan, a realizovan je u saradnji sa Ministarstvom odbrane Crne Gore, Ministarstvom odbrane Austrije, Ambasadom Austrije u Crnoj Gori, Erste bankom, udruženjem “Mostovi”, “Music&More Summer Festivalom” iz Trebinja, udruženjem Almašani iz Novog Sada i nevladinom organizacijom “KOD”.

Bonus video: