Priznanja za predstave „Krvave svadbe” i „Ana Karenjina”

Nagrade za crnogorske pozorišne (ko)produkcije

1523 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ana Kašćelan
Foto: Ana Kašćelan

Pozorišne (ko)produkcije iz Crne Gore našle su se među nagrađenima na ovogodišnjem Bijenalu scenskog dizajna BiSD.

Nagrada BiSD 2022. za scenski dizajn predstave u cjelini dodijeljena je autorskom timu predstave “Krvave svadbe”, Federika Garsije Lorke, koju je, u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i JU Grad teatar Budva, režirao rano preminuli reditelj Igor Vuka Torbica.

Pored toga, posebna nagrada Bijenala scenskog dizajna BiSD 2022 (ex aequo) dodijeljena je autorskom i izvođačkom timu predstave “Ana Karenjina”, koju je prema istoimenom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja režirao Mirko Radonjić, u koprodukciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” Cetinje i Dramskog studija “Prazan prostor” iz Podgorice.

”Nagrada se dodjeljuje za kreativno zajedništvo autorskog i izvođačkog tima, shvaćeno kao presudni gradivni element scenskog dizajna, navodi se u saopštenju Zetskog doma.

Regionalni Selekcioni tim činili su: crnogorski producent prof. Janko Ljumović, producentkinja iz Slovenije Anja Pirnat, hrvatska dramaturškinja Mirna Rustemović, glumac i reditelj iz Sjeverne Makedonije Besfort Idrizi, dramaturškinja iz Bosne i Hercegovine Asja Krsmanović i kostimografkinja iz Srbije Darinka Mihajlović poznatija kao Selena Orb.

Selekcioni tim je nakon nekoliko mjeseci intenzivnog rada odabrao 12 predstava, a odluke o nagradama donio je žiri koji je radio u sastavu: arhitekta iz Srbije Radivoje Dinulović, arhitekta, scenograf i vizuelni umjetnik iz Sjeverne Makedonije Filip Jovanovski i dramaturg, teatrolog, muzičar i pozorišni kritičar iz Hrvatske Matko Botić.

Velika nagrada (Grand Prix) BiSD 2022. dodijeljena je autorskom timu predstave “Čriček in temačni občutek”, Tona Telegena, u režiji Ivane Đilas i produkciji Slovenskog narodnog gledališča, Nova Gorica.

Posebna nagrada BiSD 2022 (ex aequo) dodijeljena je autorskom timu predstave “Braća Karamazovi”, po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Olivera Frljića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih - ZKM.

Nagrade i priznanja biće dodijeljeni petog septembra u okviru programa Kaleidoskop kulture, u organizaciji fondacije Novi Sad - Evropska prijestonica kulture.

Bijenale scenskog dizajna je manifestacija koju su osnovali YUSTAT - OISTAT centar Jugoslavija i Muzej primenjene umetnosti u Beogradu. Od 1997. do 2006. godine manifestacija je obuhvatala veliku izložbu, nagrade i priznanja, niz predavanja, radionica i konferencija i tako stekla visok nacionalni i regionalni ugled.

”Ponovno pokretanje rezultat je potrebe za praćenjem i vrednovanjem pozorišne produkcije, umjetničkih i kustoskih praksi u oblasti scenskog dizajna i scenskog prostora u Srbiji i regionu”, zaključuje se u saopštenju Zetskog doma.

Bonus video: