Oduševljenje i publike, i pijaniste

Mladi crnogorski pijanista Simo Šišević nastupio je preksinoć u Baru. Na večerašnjem repertoaru film, a sjutra novi koncert

2671 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Dragica Orlandić
Foto: Dragica Orlandić

Svoju virtuoznost i umijeće mladi crnogorski pijanista Simo Šišević ponovo je pokazao preksinoć na koncertu u Baru gdje je, na oduševljenje brojne publike, nastupio na platou ispred Dvorca kralja Nikole, u sklopu muzičke selekcije 35. Barskog ljetopisa. Da barska publika umije da prepozna i nagradi talenat i rad dokazali su dugi i snažni aplauzi nakon svake izvedene kompozicije, ali i reakcije i atmosfera tokom cijelog koncerta.

Talentovani Šišević je student magistarskih studija Kraljevskog muzičkog koledža u Londonu, a ono što je na njega ostavilo poseban utisak je upravo publika među kojima je bilo i njegovih ranijih profesora.

”Među prisutnima je bilo dosta ljudi koje poznajem, a neki od njih su i moji bivši profesori. Veoma mi je drago da sam ponovo svirao za njih nakon četiri godine”, istakao je Šišević koji sa nastupa, kaže, ima samo pozitivne utiske.

Barski ljetopis, Simo Šišević
foto: Dragica Orlandić

Za ovu priliku mladi pijanista pripremio je repertoar koji obuhvata Betovenova, Šopenova, Bramsova, Skrabijanova i Rahmanjinova djela, a koja je izveo na klaviru marke C. Behštajn koji je specijalno za ovaj koncert omogućio Barski ljetopis u saradnji sa C. Bechstein centrom iz Beograda.

”Zadovoljstvo mi je što sam uspio na ovakvom klaviru da svima donesem ova divna djela koja možda nisu mejnstrim klasična muzika, već su dio standardnog repertoara koji ja izvodim, a čini mi se i da naša publika zaslužuje da čuje nešto takve vrste i da prođe kroz neke takve emocije”, kazao je Šišević nakon koncerta.

Za nastup se temeljno pripremio, a to dokazuje i repertoar koji je, kaže, birao i vođen prostorom u kojem nastupa, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je u pitanju nastup na otvorenom.

”Svirao sam puni recital, puni koncert od sat i po vremena. Bio sam spreman na brojnu publiku i ozvučenje i veoma mi je drago jer sam baš za takve uslove i planirao ovaj program koji je dozvoljavao da se zvuk jače probije kroz vazduh”, rekao je talentovani pijanista.

Simo Šišević je rođen 1999. godine u Podgorici, a odrastao je i školovao se u Baru. Osnovno muzičko obrazovanje je stekao u ŠOMO “Petar II Petrović Njegoš u Baru, u klasi mr Maje Basarab, gdje je dobio priznanje “Đak generacije” i nagradu “Luča”. Nastavio je školovanje u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici gdje je maturirao u klasi Anke Asanović 2017. godine. Osnovne studije klavira upisao je na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu, u klasi britanskog pijaniste Gordona Fergus-Tomsona i pedagoga Džona Berna. Uz studije klavira pohađao je i studije dirigovanja i kompozicije i diplomirao sa najvišim ocjenama 2021. godine, nakon čega je upisao postdiplomske studije na istom konzervatorijumu i dobio stipendiju da studira u klasi poznatog ruskog pijaniste i pedagoga Borisa Bermanana “Accademia del Riddoto” u Italiji.

Barski ljetopis, Simo Šišević
foto: Dragica Orlandić

Svoje muzičko obrazovanje počeo je sa svega šest godina, a bio je jedini pijanista iz Crne Gore koji je upisao Royal College of Music u Londonu. Te studije i prestižni koledž su ga, kaže, značajno oblikovali kao pijanistu i umjetnika.

”Studiranje na trenutno najznačajnijoj akademiji na svijetu umnogome je oblikovalo način na koji ja sviram i način na koji ja percipiram umjetnost kroz saradnju sa različitim profesorima i pijanistima. Kad ste na takvom nekom mjestu na kojem je svaki moj kolega buduća zvijezda klavira, onda je mnogo lakše mom duhu i mom pijanizmu da se razvija u takvoj sredini”, zaključio je Šišević.

Šišević je pohađao majstorske kurseve kod uglednih međunarodnih pijanista i do sada je osvajao brojne nagrade i priznanja. Učestvovao je na brojnim festivalima i bio dio značajnih projekata, a svirao je i u prestižnim koncertnim salama širom Evrope. Ono što je sigurno jeste da je pred njim blistava karijera.

Muzički program 35. Barskog ljetopisa nastavlja se sjutra koncertom Obradović - Tixier dua na sceni amfiteatra u Starom Baru.

Duo čine pijanista David Tixier i Lada Obradović koja, pored toga što je vokal, svira bubnjeve, perkusije, a kompozicije su zajedničke.

”Duo Obradovic - Tixier je projekat francuskog pijaniste David Tixiera i hrvatske bubnjarke Lade Obradović. Publiku očekuje novi i svježi akustični zvuk, izmiješan sa eletronikom, tekstom, poliritmima, intrigama i nemali broj lupova ispremještan sofisticiranim harmonijama smještenim u moderne polimetre koji služe kao medij za transfer muzike vođene emocijama i elegancijom”, ističe se u najavi na sajtu Barskog ljetopisa.

Večeras projekcija filma “Mač sa dvije oštrice”

Pored koncerata, Barski ljetopis ne zapostavlja ni drugi umjetnički program, pa tako filmsku publiku večeras očekuje projekcija filma “Mač sa dvije oštrice” rediteljke Claire Denis.

Barski ljetopis, Simo Šišević
foto: Dragica Orlandić

Film je imao svjetsku premijeru 12. februara ove godine na 72. izdanju prestižnog Berlinalea, Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje se takmičio za glavnu nagradu “Zlatnog medvjeda”, dok je rediteljka osvojila “Srebrnog medvjeda” za najbolju režiju.

”Mač sa dvije oštrice” donosi priču o ljubavnom trouglu i o ženi uhvaćenoj između dva muškarca - svog dugogodišnjeg partnera i njegovog najboljeg prijatelja, njenog bivšeg ljubavnika, ističe se u opisu. Uloge iznose: Juliette Binoche, Vincent Lindon i Gregoire Colin.

Projekcija počinje u 21.30 časova, na Ljetnjoj pozornici Doma kulture. Cijena karte iznosi tri eura, a rezervacije su moguće putem broja telefona 068/278-760.

Bonus video: