U Tivtu u petak premijera nove predstave "Sitnice koje život znače"

Predstava će u Tivtu biti reprizirana i u subotu 13., odnosno nedjelju 14. avgusta

1413 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Nova pozorišna predstava "Sitnice koje život znače" nastala u koprodukciji Centra za kulturu Tivat, Narodnog pozorišta i BeoArta iz Beograda, biće premijerno izvedena u petak veče na Festivalu mediteranskog teatra "Purgatorije" u Tivtu.

Predstava koju je po tekstu jednog od najpopularnijih italijanskih pisaca današnjice Lorenca Maronea, u dramatizaciji Đorđa Кosića, režirao Andrej Nosov, biće odigrana sa početkom u 21.30 sati u velikoj sali Centra za kulturu Tivat gdje je izmještena sa otvorene scene atrijuma ljetnjikovca Buća-Luković zbog očekivaniih loših vremenskih uslova.

"Ovo je predstava o tome kako biti za druge, a pritom ne izgubiti sebe", kazala je direktorica Centra za kulturu Tivat Dijana Sindik na konferenciji za movinare upriličenoj povodom premijere predstave "Sitnice koje život znače".

Ovo je, kako se čulo, komad o ljubavi, prijateljstvu i pomoći u čijem fokusu se nalazi penzionisani knjigovođa Čezare, "staro džangrizalo" koji pred sam kraj života dobija želju da iz korijena promijeni svoj karakter.

U glavnoj ulozi trebalo je da nastupi poznati beogradski glumac Branko Cvejić što je osujetila njegove nedavna iznenadna smrt, pa je u ansambl predstve umjesto njega "uskočio" Mladen Andrejević. Osim njega, u "Sitnicama koje život znače", igraju i Nela Mihailović, Vanja Ejdus, Dušan Matejić, Nina Nešković i Rade Ćosić. Scenograf je Dejan Todorović, Selena Orb je kreirala kostime, muziku komponovao Draško Adžić, dok je Marija Milenković zadužena za scenski pokret.

"Izuzetno se radujem što je došao ovaj dan da predstava ugleda svjetlost dana. Skoro je nevjerovatno kako je došlo do ideje za njenu realizaciju - u nekom kafanskom razgovoru sam saznao za ovu knjigu Lorenca Maronea. Pročitam je i shvatim da je gazda kafića bio u pravu kad mi je rekao da bi po knjizi trebali uraditi predstavu jer ovaj lomad ima itek,ao puno smisla I puno karaktera. Ovo bi trebao biti omaž našem pokojnom prijatelju, glumcu Branku Cvejiću. Ali, šou se mora nastaviti, život ide dalje", istakao je Boris Mišković iz BeoArt produkcije, rekavši da će beogradska premijera ovog komada biti 22.oktobra.

Naglašavajući da je tema predstave to "kako živimo jedni sa drugima, da li zapravo u tim najbliskijim najintimnijim odnosima zaboravimo da kažemo hvala, te pitanje starosti kao jedna dosta luksuzna tema", reditelj Andtrej Nosov istakao da te teme još više značaja dobijaju u aktuelnom društvu gdje ljudi više pažnje poklanjanju savremenoj tehnologiji i virtuelnim druženjima, nego pravom životu jednih sa drugima.

"Radeći na ovom komadu, uz sve izazove, prije svega kreativne, meni je najvažnija stvar bila da postignemo jednu zajednicu u ekipi. Ja to stalno ponavljam. Vremenom smo izgubili tu stalnu potrebu da živimo sa drugim ljudima. To je nekako pretvoreno u jedan udaljeni život, bez kontakta među ljudima. I hoću li stići i neću li zaboraviti, recimo, roditeljima da kažem hvala? A ja kažem hvala Centru za kulturu, Narodnom pozorišu i Beo Artu, a posebno hvala Mladenu Andrejeviću koji je, kako se kaže, uskočio u ovu predstavu", podvukao je Nosov.

Sitnice koje život znače
foto: Purgatorije

Glavni glumac Mladen Andrejević je kazao da je nova uloga u koju je sticajem okolnosti, neplanirano ušao, na kraju poslužila da oda svojevrstan omaž svom preminulom kolegi Branku Cvejiću.

"Situacija je bila takva - znate da je neko drugi to počeo, a vi niste bili u planu. Ali to se dešava u pozorištu i životu. Takav je život. Ja sam poznavao pokojnog Cveju, dugo smo se znali. I imam neki osećaj da ovo sada posvećujem njemu", kazao je Andrijević dodajući da mu je bilo zadovoljstvo da radi sa kolegema u ansamblu "Sitinica koje život znače" te da smatra da su zajedno napravili jednu dobru, toplu i ljudima prisnu pozorišnu priču koja će imati dug život kod publike.

Nela Mihailović je istakla da je sa Narodnim pozorištem iz Beograda dosta puta do sada gostovala u Tivtu i da zato sa posebnim nestrpljenjem čeka kako će ovdašnja, kako je kazala "njegovana pozorišna publika" reagovati i prihvatiti novi komad "Sitnice koji život znače" jer, "tek nakon prve reakcije publike na premijeri, predstava će zaživjeti punim pozorišnim plućima".

Njena koleginica Nina Neškovič je kazala da je novi komad zapravo "priča o odlasku dragih ljudi" i da će se u njemu prepoznati gotvo svako jer su u predstavi karakteri sakojima svako moše da korespondira.

"Ovo je topla i nježna ljudska priča u kojoj će svako pronaći nešto što se njega lično tiče. To je komad o svjevrsnoj nemogućosti življenja u istini jer kada dođemo u neke godine, uvijek postoji ta “druga strana medalje”, odnosno nezadovoljstva pričama koje neko nosi u svom životu", istakla je Vanja Ejdus.

Nakon premjere u petak, predstava "Sitnice koje život znače" će u Tivtu biti reprizirana i u subotu 13., odnosno nedjelju 14. avgusta.

Bonus video: