Ostlund i Loznica zvijezde otvaranja SFF-a

Svečana ceremonija dodjele nagrada Srca Sarajeva za televizijske serije biće održana danas u 19 časova

3501 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Sarajevo film festival
Foto: Sarajevo film festival

Pobjednik festivala u Kanu, film “Trougao tuge” nagrađivanog švedskog reditelja Rubena Ostlunda, otvorio je 28. izdanje renomiranog Sarajevo Film Festivala.

Ceremonija otvaranja festivala tradicionalno je održana u Narodnom pozorištu, nakon defilea filmskih zvijezda, gostiju i ličnosti iz kulturnog i javnog života crvenim tepihom.

Danas će biti održana i svečana ceremonija dodjele nagrada Srca Sarajeva za televizijske serije, u 19 časova, u hotelu Hills Sarajevo, pod pokroviteljstvom BH Telecoma. Ceremoniju će voditi glumac i voditelj Tarik Filipović, a u Sarajevo dolaze regionalne glumačke zvijezde. Nagrade Srca Sarajeva za TV serije biće dodijeljene u dvije kategorije: za dramske serije i komedije.

Program 28. SFF-a, koji do 19. avgusta nudi ukupno 235 filmova iz 62 zemlje, otvoren je Ostlundovim ostvarenjem, a uoči projekcije u punom Ljetnjem kinu uručeno mu je Počasno Srce Sarajeva, kao i ukrajinskom scenaristi, reditelju i producentu Sergeju Loznici kome je priređena i retrospektiva.

Ostlund je istakao da mu je izuzetno drago što se vraća u Sarajevo, gdje je 2018. godine predsjedavao žirijem i gdje mu je bilo lijepo. Zvijezda otvaranja bio je i Sergej Loznica, kome je Počasno Srce Sarajeva uručeno za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, a uručeno mu je u Narodnom pozorištu u okviru programa “Posvećeno”, u okviru kojeg će publika imati priliku da se prisjeti njegovih odabranih filmova.

Loznica je takođe rekao da mu je drago što je u Sarajevu i što ima priliku da primi nagradu SFF-a, koja mu mnogo znači.

Počasni gost festivala, najavljeno je, biće i američki glumac, reditelj, dramski pisac i autor Džesi Ajzenberg, kome će sjutra biti uručeno Počasno Srce Sarajeva, uoči projekcije filma “Nakon što spasiš svijet”, njegovog rediteljskog dugometražnog prvijenca.

Takođe, Počasno Srce Sarajeva biće uručeno dan ranije i čuvenom danskom glumcu Madsu Mikelsenu za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Mikelsen je to priznanje dobio na 26. SFF-u 2020. godine, a kojem nije mogao da prisustvuje zbog okolnosti izazvanih pandemijom virusa korona.

Dobitnik Počasnog Srca Sarajeva je i američki reditelj i scenarista Pol Šreder, koji će održati i masterklas, čime će zvanično biti otvoren program Talents Sarajevo.

Program 28. SFF-a, podijeljen je u 19 cjelina, a obuhvata 54 svjetske premijere, zaključno sa bosanskohercegovačkim filmom “Praznik rada” Pjera Žalice, koji će biti prikazan na zatvaranju.

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima odabran je 51 film iz regiona Jugoistočne Evrope, koji obuhvata 21 zemlju, a od ove godine među njima je i Ukrajina, istakla je selektorka takmičarskih programa dugometražnog igranog i kratkog filma Elma Tataragić.

Bonus video: