Rat ne može zaustaviti poeziju

Nagrada Risto Ratković pripala Veliboru Čoliću za knjigu “Emigrantska mantra”

3960 pregleda 0 komentar(a)
Velibor Čolić, Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Velibor Čolić, Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Nagrada “Risto Ratković” za 2022. godinu pripala je Veliboru Čoliću za knjigu “Emigrantska mantra”, u izdanju “Meander media” - Zagreb.

Inače, ovo priznanje dodjeljuje se za najbolju pjesničku knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Odluku je donio međunarodni žiri u sastavu: Pavle Goranović, predsjednik žirija (Crna Gora), Dobrivoje Stanojević (Srbija), Ivica Prtenjača (Hrvatska), Elvedin Nezirović (Bosna i Hercegovina) i Jovana Bojović (Crna Gora).

U najuži izbor ušle su knjige “O stvarima koje je Homer propustio” Miodraga Raičevića “Gramatik” - Beograd, “Ponornice” Krešimira Bagića “Meander media” - Zagreb, “Treća neuništiva stvar” Marije Dragnić u izdanju “PPM Enklava” - Beograd i “Oblici ludila i iscelenja” Borisa Lazića “Povelja” - Kraljevo.

“Ove godine smo na konkurs dobili rekordnih 89 knjige iz pomenutih država i žiri je imao zaista težak zadatak da odabere najbolju. Zadovoljstvo je što je odluka žirija jednoglasna. To potvrđuje kvalitet knjige ‘Emigrantska mantra’ Velibora Čolića. Inače, radi se o autoru koji je poodavno prepoznat kao kvalitetan, sa značajnim brojem međunarodnih nagrada. Priznanje “Risto Ratković” biće uručeno laureatu 5. septembra u kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju, u okviru 52. Ratkovićevih večeri poezije”, kazao je sekretar žirija Edin Smailović.

Velibor Čolić, pisac koji u posljednje vrijeme piše na francuskom jeziku, ovom se knjigom vraća u “jezik svojih uspomena”, kako bi to rekao bosansko-hercegovački-slovenački pjesnik Josip Osti. S tim što ovaj autor taj jezik usaglašava sa jezikom emigracije.

Ove pjesme, koje djeluju kao jedno neprestano i neizvjesno putovanje, nijesu samo njegova sjećanja, već su isječci iz zajedničkog albuma onih prognanih i beznadežnih, mnoštva neprilagođenih, onih koji su “sada dio svih naših samoća, svake tuge, svakog sna i svih naših rastanaka”. Riječju, onih koji u nekoj vrsti egzila, svoj dom i uporedo sa tim - svoju bezdomnost, nalaze u umjetnosti. “Emigrantska mantra” je snažno proživljena knjiga, a istovremeno i knjiga koju čitalac energično doživljava, pouzdano prolazeći i kroz sopstvena vremena, predjele i događaje.

Svoje pjesničko iskustvo, Čolić nam predaje u autentičnom obliku, pokazujući moć literature iz koje o položaju pojedinca u jednom vremenu učimo više nego iz brojnih istorijskih i drugih svjedočanstava. I pri tom nas u ovoj intimnoj lirskoj ispovijesti podsjeća na izgubljene emocije i humanost, i na to kakva je bila ili, još bolje, kakva bi trebalo da bude istinska poezija.

”Žiri izražava zadovoljstvo što je bio u prilici da nagradi vanserijsku knjigu ‘Emigrantska mantra’ Velibora Čolića, pisca čija nas riječ podsjeća da imamo bližnjeg u svijetu koji se svakodnevno otuđuje. Konačno, nagrađena knjiga na poseban način opravdava simboliku nagrade koja nosi ime Rista Ratkovića, pjesnika - nomada koji je osvjedočio svoju (bez)zavičajnost i manifestacije koja obuhvata prostore piščevog sjećanja”, obrazložio je predsjednik žirija Pavle Goranović.

Nakon vijesti da je dobio ovo prestižno priznanje, pjesnik Velibor Čolić je rekao da poezija ne može zaustaviti rat, ali da ni rat ne može zaustaviti poeziju.

”Egzil je put bez povratka. Idući iz jedne zemlje u drugu, čovjek ne može mnogo ponijeti sa sobom. Nije važno kolika mu je torba. Zbog toga su sjećanja važna. Zbog toga je i ‘rodni’ jezik važan. Posebno mi je drago da je taj osjećaj prepoznat od žirija u Crnoj Gori. Što sam se ‘vratio’ i što su me dobri ljudi prepoznali i u ‘našim’ jezicima. Baš sam srećan. Vremena su opet istorijska i teška. Jedno ostaje sigurno. Poezija ne može zaustaviti rat. Ali ni rat ne može zaustaviti poeziju. To je ohrabrujuće. I to je već to. Ništa se ne događa, sve se događa istovremeno. Vrijeme je samo skup malih vječnosti. Egzil je putovanje s anđelima,” kazao je Velibor Čolić nakon saznanja da je on dobitnik nagrade “Risto Ratković” za 2022. godinu.

Bonus video: