U Baru odigrana predstava „U raljama života“: „Muškarci i žene postaju osvešćeniji po pitanju prava izbora“

Komad u režiji Andreja Nosova nastao je po romanu Dubravke Ugrešić, a u dramatizaciji i adaptaciji Biljane Srbljanović

2245 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Adnan Doa Alomerović
Foto: Adnan Doa Alomerović

Predstava „U raljama života“, u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Beo Art produkcije i u režiji Andreja Nosova, odigrana je sinoć na Ljetnjoj pozornici barskog Doma kulture.

Komad je nastao po romanu Dubravke Ugrešić, a u dramatizaciji i adaptaciji Biljane Srbljanović.

"Vječito problematično pitanje odnosa muškaraca i žena kojim se bavi ova predstava, tri decenije nakon kultnog jugoslovenskog filma istog naziva, dobilo je svoj teatarski život, a priča o muškarcima, na kakve muke stavljaju žene, i sa kakvim mukama žene moraju da se nose smještena je u savremeni društveni kontekst", navodi se u saopštenju organizatora.

U raljama života
foto: Adnan Doa Alomerović

Glumica Vesna Čipčić, koja igra „tetu“ u ovom komadu, ističe kako je život njenog lika posve različit od današenjeg vremena i savremenih muško-ženskih odnosa, pa stoga nije moguće napraviti neko poređenje tog vremena nekada i sad.

„Ono što jeste lijepo u svemu ovome je činjenica da je Biljana Srbljanović divno raspisala ovaj scenario i osavremenila cijelu priču i mislim da je utoliko ova priča sada duhovitija i prijemčivija publici danas u odnosu na period kada je sniman film“, kazala je ona.

Čipčić, na sceni okružena "mladim, izrazito talentovanim i posvećenim glumačkim ansamblom", navode organizatori, posebno je istakla zadovoljstvo rada u jednoj takvoj ekipi.

„Nedavno kada sam dobila nagradu u pozorištu, rekla sam da ni ja ne bih bila ovakva u ovoj predstavi da nemam ovako divan ansambl, omladince kakvi su glumci u predstavi i beskrajno se radujem svakom susretu sa njima. Vjerujem da onoliko koliko ja mogu njima da ukazati na neke stvari, isto toliko mogu i oni meni“, rekla je Čipčić.

U raljama života
foto: Adnan Doa Alomerović

Iva Ilinčić, mlada glumica i članica ansambla Beogradskog dramskog pozorišta, u ovom komadu igra čuvenu Šteficu Cvek, ali ni njena uloga ni sama predstava nisu direktno vezane za publici dobro poznati film Rajka Grlića.

„Znala sam da svi očekuju ‘U raljama života‘ i onu Šteficu Cvek koju su ljudi zapamtili. Mi smo, pak, onda dramatizacijom radili nešto potpuno drugo, pri čemu nismo mogli ni potpuno da se odvojimo od te priče. Čini mi se da se ljudima dopada, mislim da se dobro zabave, što je i najvažnije“, kazala je Ilinčić.

Ženska nezavisnost i pravo da ona sama odlučuje o tome šta će se desiti sa njenom sudbinom, prema mišljenju Ilinčić, sve se više poštuje, iako smatra da se na tome može još mnogo raditi.

„Mislim da se najviše promijenilo to što se danas o ovom problemu priča i što sve više i muškarci i žene postaju osvešćeniji po pitanju toga šta je pravo izbora i šta žena ima pravo da želi za sebe. Time smo se bavili u ovoj predstavi. Ja sam mogla da se poistovjetim zbog toga što sam i ja jedna mlada žena i osjećam taj pritisak društva koji polako kreće po pitanju udaje i svih muško-ženskih odnosa“, rekla je ona.

U raljama života
foto: Adnan Doa Alomerović

Publici poznata po ulogama u televizijskim serijama i filmovima, Ilinčić ipak ističe kako je više naklonjena radu u pozorištu i razmjeni energije sa teatarskom publikom.

„Iako set ima svojih prednosti, mislim da pravi glumac se najljepše osjeća na pozorišnoj sceni. Čini mi se da kao glumica mogu najviše napredovati u pozorišnim predstavama, jer se radi o živoj stvari, svakog puta se dogodi nešto novo i postoji ta instant interakcija sa publikom koja je iznova drugačija. Nekada vaše riječi mogu da apsolutno promijene nečija razmišljanja, da nekog dotaknu emotivno i da vi tome prisustvujete na licu mjesta“, zaključila je ona.

U raljama života
foto: Adnan Doa Alomerović

Pored Čipčić i Ilinčić, u predstavi igraju i Aleksandar Vučković, Dunja Stojanović, Vanja Nenadić, Luka Grbić, Miloš Petrović Trojpec i Marko Todorović.

"Lutka sa kreveta broj 21" u nedjelju

Pozorišni program 35. Barskog ljetopisa nastavlja se u nedjelju, 21. avgusta. Tom prilikom, na sceni starobarskog amfitetara biće odigrana predstava „Lutka sa kreveta broj 21“, nastala po tekstu Đorđa Lebovića, pisanog prije više od pedeset godina, a u režiji Slobodana Brankovića.

Prema riječima reditelja, ta predstava posvećena je svim žrtavama seksualnog nasilja koje su smogle hrabrosti da izađu i javno „upere prstom direktno u lice zla” ali onim koje još ćute, jer predstava prikazuje "sav pakao koji jedna žrtva prolazi kada reši da progovori".

U komadu, koji je nastao kao koprodukcija SNP-a, Kulturnog centra Pančevo, Beo Art produkcije i Saveza dramskih umetnika Vojvodine, igraju: Jasmina Večanski Kujundžić, Branislav Jerković, Jugoslav Krajnov i Marko Marković.