Festival "Korzo" posvećen inženjeru Josipu Šilović Sladeu i kantautoru Miladinu Šobiću

Kulturno-umjetnički program festivala prilagođen je svim uzrastima i održaće se u Ulici „Josipa Sladea“ sa početkom u 17 časova

3767 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Ova subota (27. avgust) u Nikšiću je rezervisana za Festival „Korzo“, a premijerno izdanje manifestacije, koju organizuje Turističa organizacija Nikšić, posvećena je inženjeru Josipu Šiloviću Sladeu i kantautoru Miladinu Šobiću.

Kulturno-umjetnički program festivala prilagođen je svim uzrastima i održaće se u Ulici „Josipa Sladea“ sa početkom u 17 časova. Tada će biti organizovana izložba fotografija, da bi pola sata kasnije počeo program za djecu na kome će nastupiti animatori.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za 20 časova, a hor „Zahumlja“ i „Prepodobne mati Angelina” izvešće obrade pjesama Miladina Šobića. U 21 čas nastupiće bend „Crveno i crno“, dok će festival zatvoriti bend „Intime“, čija nastup je planiran u 23 časa.

Festival Korzo
foto: Svetlana Mandić

Iako Josip Slade (1828-1911), graditelj i arhitekta iz Trogira, nije Nikšićanin, zaslužan je za urbanistički plan nove varoši, a projektovao je, između ostalog, Dvorac kralja Nikole, koji se smatra najljepšim zdanjem dinastije Petrović, i Carev most. Jedan je od najljepših kamenih mostova u Jugoistočnoj Evropi.

Slade se školovao u Splitu i Padovi, gdje je doktorirao filozofiju, a zatim završio studije graditeljstva i inženjerstva. Na poziv knjaza Nikole u martu 1883. godine došao je u Nikšić, a dva mjeseca kasnije uradio je prvi regulacioni plan Nikšića čime su stvorene osnove za izgradnju nove varoši. Planom je predviđeno da se u samom jezgru nalazi prostorni, četvorougaoni trg i još četiri manja u ostalim rejonima, a koji bi bili povezani širokim, pravim i radijalno usmjerenim ulicama. Na obodu manjeg južnog trga (današnji skver), Slade je ucrtao jednu od budućih građevina – dvorac knjaza Nikole. Plan, koji je rađen po uzoru na neka urbanistička rješenja italijanskih gradova, predviđao je rubnu izgradnju objekata, uglavnom prizemnih i jednospratnih zgrada, kanalizacije za odvođenje površinskih voda i podizanje drvoreda i zelenih površina.

Kantautor Miladin Šobić je neko bez koga je priča o Nikšiću nezamisliva. Još davne 1975. godine, kada je objavio prvu autorsku pjesmu „To sam ja“, Šobić je skrenuo pažnju javnosti na sebe. Prvi album pod nazivom „Ožiljak“ objavio je 1981. godine, a drugi, „Umjesto gluposti“, godinu kasnije. Iako se u vrijeme najvećeg uspjeha povukao sa muzičke scene, njegove pjesme, koje su postale evergrin eks Ju muzike, i danas se rado slušaju.

Šobić, koji je dobio status istaknutog kulturnog stvaraoca, 2016. godine dobio je Trinaestojulsku nagradu, a tri godine prije toga i Nagradu oslobođenja Nikšića. Osvojio je nagrade na festivalima u Subotici 1976. i Opatiji 1978, a dobitnik je i Platinaste ploče za prodati tiraž albuma u SFRJ.

Bonus video: