Priča o Karate klubu "Budućnost" na Festivalu sportskog filma

"Skrećem pažnju na crnogorski film 'Put prazne šake', koji govori o karateu. Vjerovatno mnogi ne znaju da je karate klub 'Budućnost' klub sa najviše medalja na svim nivoima u istoriji sporta, ne samo crnogorskog, jugoslovenskog ili evropskog nego i u istoriji svjetskog sporta", kazao je selektor i urednik programa Aleksandar Avramović

2085 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Među 40 igranih i dokumentarnih filmova sa pet kontinenata na ovogodišnjem 11. Međunarodnom festivalu sportskog filma (MFSF) na Zlatiboru biće prikazan i crnogorski film "Put prazne šake", koji donosi priču o Karate klubu "Budućnost".

Festival se održava u Kulturnom centru na Zlatiboru od 25. do 28. avgusta, a selektor i urednik programa Aleksandar Avramović, na jednoj od konferencija za medije izdvojio je upravo "Put prazne šake" kao posebno interesantan film, i to u konkurenciji sa ostvarenjima iz Brazila, Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Ukrajine, Švajcarske, Pakistana, Francuske, Austrije, Kenije, Švedske, Australije, Argentine, zemalja regiona i domaćina - Srbije.

On je istakao da MSFS ove godine obuhvata filmove iz svih djelova, pored Slovenije koja ima centralno mjesto, a tu su i ostale zemlje bivše Jugoslavije, no, poseban osvrt pružio je interesantnoj priči iz glavnog grada Crne Gore.

"Skrećem pažnju na crnogorski film 'Put prazne šake', koji govori o karateu. Vjerovatno mnogi ne znaju da je karate klub 'Budućnost' klub sa najviše medalja na svim nivoima u istoriji sporta, ne samo crnogorskog, jugoslovenskog ili evropskog nego i u istoriji svjetskog sporta", dodao je Avramović, a prenijeli su brojni mediji.

Dokumentarni film "Put prazne šake" koji je režirao Miloš Todorović, bavi se istorijom crnogorskog karatea. Producent je Mirko Đurović, izvršni producent Vladan Šljukić, a urađen je u producentskoj kući "Extreme Productions". Film pokriva vremenski period od dolaska japanskog majstora Tetsuija Murakamija 1964. godine u tadašnji Titograd što predstavlja prvi karate događaj u Crnoj Gori, ali i jedan od prvih u tadašnjoj Jugoslaviji.

Učesnici filma se prisjećaju dana kada su, u gotovo nemogućim uslovima, uspostavili karate u glavnom crnogorskom gradu.

"Većina učesnika su bivši karatisti lokalnih klubova "Student" i "Mladost" koji predstavljaju dva prvoosnovana karate kluba u Crnoj Gori. Kao što to obično i biva, između ta dva kluba postojao je veliki rivalitet dve dok organizacija SOFK-a nije riješila situaciju tako što je u maju 1977. godine donijela odluku o spajanju dva kluba u jedan. Na taj način je nastao Karate klub Budućnost koji je otpočeo novu eru crnogorskog karatea", prenijele su ranije "Vijesti".

Tako "Budućnost" ubrzo postaje dominantan crnogorski karate klub o čemu svjedoči i jedan od počasnih učesnika filma, dr Ilija Jorga. Film, kroz brojne anegdote, poteškoće, ali i radosti iz tog vremena, donosi i priču o druženju u Titogradu i Jugoslaviji, a obiluje jedinstvenom foto i video dokumentacijom.

Pored filmskih stvaralaca Festival okuplja i ugledne sportiste iz zemlje i svijeta pa tako upravo povezuje sport i umjetnost, kao često zanemarene a izuzetno bitne segmente svakog pojedinca, društva i zemlje. Festival je takmičarskog karaktera, a žiri ovogodišnjeg izdanja čine: filmska autorka iz Sarajeva Marijana Saračević, producent iz Niša Oliver Paunović i filmski radnik i književnik Dušan Cicvara.

Ove godine priznanja za životno djelo dobiće Hadži Petar Božović, Aleksandar Kerković, Ilija Jorga, Zoran Živković i Đorđe Perišić. Prije nekoliko godina Festival je uveo priznanje "Heroina sporta i života", a prva dobitnica je bila košarkašica Nataša Kovačević, pa je u njenu čast nagrada preimenovana u Povelja sporta i života "Nataša Kovačević". Ove godine dobitnik te nagrade biće paraolimpijac, bacač diska, koplja i kugle Draženko Mitrović, saopštili su organizatori ranije. "Festival će zatvoriti igrani film 'Dečko koji obećava', film koji govori o temama upotrebe i zloupotrebe mladih ljudi u sportu, a naročito u fudbalu", najavio je Avramović. Festival je dio međunarodne asocijacije svjetskih festivala sportskog filma sa sjedištem u Milanu, a organizatori su Udruženje Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor, opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor. "Već punu deceniju organizujemo ovaj festival koji je postao značajan na mapi festivala u čitavoj Evropi. Sasvim je sigurno da festival upotpunjuje turističku ponudu Zlatibora. On traje već 11 godina i nadamo se da će trajati još dugo. Svake godine je sve sadržajnijii i sve kvalitetniji i što se tiče filmova i gostiju koji dolaze na festival", rekao je predsjednik Organizacionog odbora MFSF i Skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić.

Umjetnički direktor festivala Jovan Marković rekao je da festival svake godine postaje mjesto gdje se može vidjeti najbolja produkcija, ali i ono što je najbolje u domaćem sportskom filmu.

Bonus video: