Septembar u Nikšiću u znaku pisane riječi, predstava, koncerata, književnih tribina...

Čast da otvori „Septembarske dane“ pripala je Bedem festu koji će trajati do sjutra veče. Biće organizovano gotovo 70 raznovrsnih programa, prije svega iz oblasti kulture, muzike i sporta

3507 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Vijesti/Boris Pejović
Foto: Vijesti/Boris Pejović

Tokom „Septembarskih dana“, koji se tradicionalno održavaju u Nikšiću povodom Dana oslobođenja, biće organizovano gotovo 70 raznovrsnih programa, prije svega iz oblasti kulture, muzike i sporta.

Čast da otvori „Septembarske dane“ pripala je Bedem festu koji će trajati do sjutra veče. Pored pomenutog festivala, manifestaciju će obilježiti jesenji sajam knjiga "Anderva book", koji je premijerno organizovan prošle godine, a ove je planiran u periodu od 23. do 27. septembra i u okviru njega će, za ljubitelje pisane riječi, biti organizovano 19 programa. Nikšićko pozorište pripremilo je predstavu „Narodni poslanik“, koju je adaptirao i režirao Goran Bulajić, a koja će u Nikšiću biti premijerno izvedena posljednjeg dana septembra.

Kulturno kreativni centar (KKC) „Akord“ će izvesti predstavu „Narcotic blues“, na „daskama koje život znače“ će se ponovo naći „Boing, boing“, kao i projekat Nikole Vasiljevića „Kralj magnovenja“. Na sceni pozorišta naći će se i monodrama „Knjiga o Milutinu – deo prvi“ u izvođenju Nenada Jezdića, kao i autorski projekat nikšićkih gimnazijalaca „Besmrt u Kopenhagenu“, dok će u „Zahumlju“ biti premijera „Žitije Sv. Petra Koriškog“ u režiji Vladimira Kosića.

U okviru tribine „Kultopis“ gost će biti prof. dr Dragan Šobajić, a „Svobodijade“ Vesna Kapor i Boško Vujačić. Planirana su i predavanja, muzičko-poetsko veče, autorsko veče Milana Gajića, koncerti folklornog ansambla „Zahumlja“ i benda „East Elysium“, koji će promovisati album „Angel“. Za Dan oslobođenja, Opština će Nikšićanima darivati koncert Marije Šerifović.

Tokom „Septembarskih dana“ nijesu zaboravljeni ni najmlađi Nikšićani, pa će tako moći da uživaju uz Šantu Pantu, a za njih će biti izvedene i dvije predstave – „Slađanina bajka“, KKC “Akord”, i „Šalalajkina ciciban čarolija“, autorski projekat Sofije Jeremić, Tijane Janković I Ivana Pantovića.

Bonus video: