Marina Davidova otvara Bitef: Protiv ruske invazije i zabrane Europrajda

Usljed aktuelne situacije, Davidova je “bila primorana da napusti Moskvu kada joj je na vratima stana osvanulo slovo Z”, rekao je Medenica i istakao da Bitef želi da oda počast svim žrtvama ruske invazije

4582 pregleda 2 komentar(a)
Sa presa povodom 56. Birefa, Foto: Jakov Simović
Sa presa povodom 56. Birefa, Foto: Jakov Simović

Ruska pozorišna kritičarka i autorka Marina Davidova svečano će otvoriti 25. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 56. Bitef, koji skreće pažnju na sve žrtve ruske invazije na Ukrajinu, uključujući i istaknute umjetnike i intelektualce u Rusiji. Ujedno, 56. BItef izrazio je podršku Europrajdu u Beogradu, koji je planiran za 17. septembar, ali su državni zvaničnici Srbije nagovijestili njegovo otkazivanje.

Umjetnički direktor Bitefa Ivan Medenica podsjetio je da je Marina Davidova veliki prijatelj Bitefa, koji je više puta pratila, pisala o njemu, bila član žirija, a na 53. Bitefu je i učestvovala instalacijom “Vječna Rusija” u produkciji Teatra HAU iz Berlina. Usljed aktuelne situacije, Davidova je “bila primorana da napusti Moskvu kada joj je na vratima stana osvanulo slovo Z”, rekao je Medenica i istakao da Bitef želi da oda počast svim žrtvama ruske invazije.

”Želimo da istaknemo da žrtve ruske invazije na Ukrajinu nisu samo građani Ukrajine, koji su nesumnjivo najveće žrtve, već i nezavisni ruski umjetnici i intelektualci. Ponosni smo što niko od ruskih umjetnika koji su u posljednjih četvrt vijeka gostovali na Bitefu - Marina Davidova, Kiril Serebrenikov, Jurij Pogrebničko, Andrej Mogučij, Dmitri Černijakov - nije podržao agresiju. Naprotiv. I zato trpe posljedice”, rekao je Medenica na konferenciji za novinare 56. Bitefa, koji će od 23. septembra do 2. oktobra predstaviti u glavnom programu devet produkcija iz Njemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Srbije, Slovenije i Velike Britanije, objedinjenih sloganom “Mi junaci rada svog”.

Umjetnički direktor Bitefa i menadžment festivalskog tima izrazili su i podršku i održavanju Europrajda u Beogradu, povodom najave otkazivanja te manifestacije.

”U kontekstu najnovijih dešavanja vezanih za Europrajd u Beogradu, izražavamo nadu da će se ova manifestacija desiti kako je i planirano. Smatramo da bi najavljeno moguće otkazivanje ovog događaja bilo neprihvatljivo iz više razloga: zvanično objašnjenje situacije je konfuzno i nekredibilno, a otkazivanje bi ukinulo jedno od osnovnih građanskih prava - pravo na protest. S druge strane, Europrajd nije samo akcija za odbranu građanskih prava, već i platforma za promociju kvir kulture. U svojoj pola vijeka dugoj istoriji, Bitef je promovisao, pored drugih progresivnih umjetničkih i društvenih tendencija, i kvir kulturu iz cijelog svijeta. I dalje se nadamo da će se Europrajd desiti kako je planirano. Ako ne, Bitef će otvoriti vrata svojih pozorišta, alternativnih prostora, barova i klubova za svakog ko se osjeća potlačeno i želi da da izrazi svoju različitost. Dođite na Bitef, uživajte u umjetnosti, osjećajte se slobodno, voljeno i zaštićeno”, navedeno je u saopštenju Bitefa koje je pročitao Medenica.

Pročitano saopštenje podržali su i prisutni međunarodni partneri Bitefa - šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije Evropske unije u Srbiji Pol-Anri Prese, direktor Britanskog saveta za Srbiju i Zapadni Balkan Piter Braun, direktor Gete instituta Frank Bauman i direktor Francuskog instituta Stanislas Pjere, koji su govorili o saradnji s Bitefom i predstavama čiji su dolazak podržali.

Pol-Anri Prese konstatovao je da osnovna ljudska prava, kao što su pravo na rad, slobodu izražavanja i okupljanje, spadaju u najvrednije tekovine savremenog društva i izrazio nadu da će Vlada Srbije pronaći način da podrži održavanje Europrajda.

Kako je ranije već najavljeno, tokom Bitefa će, od 28. septembra do 2. oktobra, biti održan plenarni sastanak najveće pozorišne mreže u svijetu IETM. U Beogradu će se okupiti oko 300 stranih umjetnika, producenata i festivalskih selektora radi razmjene iskustava i dogovora o saradnji. Za njih će biti priređen šoukejs srpskih predstava, među kojima su “Cement Beograd” (Beogradsko dramsko pozorište), “Uspavanka za Aleksiju Rajčić” (Narodno pozorište), “Tako je ako vam se tako čini” (Jugoslovensko dramsko pozorište), kao i projekti nezavisne scene, predstave za djecu...

Inače, IETM je već imao jedan plenarni sastanak u Beogradu u vreme Bitefa 2011. godine, a ovog puta će u okviru tog događaja biti održana i sjednica regionalnog programa Francuskog instituta Teatroskop.

Uz tradicionalni prateći program Bitef Polifonija, tu je ponovo i Cirkosfera - festival savremenog cirkusa u Luci Beograd.

Program Bitef biblioteka predstaviće drugo, digitalno izdanje zbornika “Dramsko i postdramsko pozorište” koji je priredio Ivan Medenica nakon konferencije održane na tu temu u okviru Bitefa 2009. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu o djelu čuvenog teatrologa Hansa Tisa Lemana. Prvo izdanje je davno rasprodato, a novo je i znak odavanja počasti Lemanu, koji je preminuo ovog ljeta.

Plakat 56. Bitefa
Plakat 56. Bitefafoto: BITEF

Stalni prateći program su i Susreti sa autorima nakon izvođenja predstava u glavnom programu. Razgovore će, umjesto Minje Bogavac koja se posle desetak godina povlači zbog drugih obaveza, voditi mlada dramska autorka Tijana Grumić.

Direktor Bitefa Miloš Latinović zahvalio je svima koji su podržali festival i izrazio nadu da će 56. izdanje biti uspješno i zanimljivo za sve koji ga godinama prate, ali i za mladu publiku koja se interesuje za nove pozorišne tendencije.

Pol-Anri Prese izjavio je da je Delegaciji EU u Srbiji čast što je partner Bitefa koji je jedan od najstarijih i najprestižnijih festivala, a svojim programima podstiče na razmišljanje, pokreće naprijed i njeguje prave vrijednosti.

Piter Braun podsjetio je na značaj Bitefa još u vrijeme Jugoslavije, kao i na duge veze ovog festivala s britanskim pozorišnim umjetnicima, uključujući velikog Pitera Bruka.

”Drago mi je što i ove godine možemo da pružimo podršku Bitefu koji je svojevrsna platforma za kritičko mišljenje i slobodu izražavanja”, rekao je Braun i izrazio zadovoljstvo zbog dolaska predstave “Ljubav” Aleksandera Zeldina, jedne od najintrigantnijih ličnosti na britanskoj pozorišnoj sceni, sa uspešnom svetskom karijerom. Zeldinov stil u predstavi o ljudima koji su iz različitih razloga ostali bez krova nad glavom Braun je opisao kao naturalistički i dokumentarni.

Frank Bauman je takođe istakao dugogodišnju saradnju s Bitefom, na kojem i ove godine učestvuje jedna njemačka predstava – “(Nije) kraj svijeta”, čiji su autori Kris Buš i Kejti Mičel, u produkciji Šaubine iz Berlina. “Reč je o jednom multiverzumu u 234 scene za 90 minuta. Umetnici nastoje da kroz pokret i tekst publika doživi kompleksnost klimatskih promena”, rekao je Bauman dodajući da se u skladu sa temom struja proizvodi na samoj sceni, pomoću bicikla, scenografija je od recikliranih materijala, a i ansambl u Beograd ne dolazi avionom nego vozom.

Stanislas Pjere izjavio je da je srećan što je uključen u Bitef i zahvalio timu na kvalitetnom programu, koji obuhvata i predstavu iz Orleana “Gardien Party” Muhameda el Hatiba i Valeri Mrežan. “Protagonisti su šestoro pravih čuvara u muzejima koji sa publikom dijele male priče iz svoje svakodnevice. U Francuskoj je sa uspjehom izvođena i na prestižnim i na alternativnim scenama, a u Beogradu ćemo je vidjeti u Istorijskom muzeju Srbije”, rekao je Pjere, dodajući da Francuska učestvuje na 56. Bitefu i kroz Zeldinovu predstavu “Ljubav”, čiji je koproducent Odeon teatar iz Pariza.

Bonus video: