Tendencije prošlog vremena i širenje sadašnjeg konteksta

Slovenačka umjetnica Duša Jesih u Podgorici predstavlja postavku koja će biti otvorena večeras u dvorcu Petrovića u 19 časova

1874 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “(Ne)svrstana” slovenačke umjetnice Duše Jesih biće otvorena danas u Podgorici, u 19 časova u dvorcu Petrovića.

Postavku, koja će biti dostupna do 30. septembra, otvoriće kustoskinja Marina Čelebić, a izložbu prati i katalog za koji je tekst pisao muzejski pedagog Vuk Vuković.

”Multimedijska izložba ‘(Ne)svrstana’ pokriva višeslojni koncept koji počinje (prema riječima umjetnice Duše Jesih) od sopstvenog karaktera na kojeg uticaj vrši prostor i vrijeme izvjesne sredine, do izložbenog prostora Dvorca Petrovića sa kojim umjetnica osjeća da u nekim aspektima dijeli tendencije prošlog vremena. Multimedijski, dakle, uzbireni mediji (definisano berardijevim i gatarijevim jezikom) raskrivaju koncept o prošlom (lat. connceptus: sposobnost shvatanja, moć poimanja), izloženom u prostoru prizivanja koje potrebuje da se znatno proširi kontekst sadašnjeg, sve više opustjelog i istrgnutog, možda i ostavljenog da postoji samo za sebe”, zapisao je Vuković.

Duša Jesih je rođena 1977. godine u Ljubljani. Srednju školu za dizajn i fotografiju u Ljubljani, na smjeru grafički dizajn, završila je 1996. godine, a diplomirala slikarstvo na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Ljubljani gdje je tri godine kasnije završila i specijalizaciju iz slikarstva. Tokom 2006. i 2007. je pohađala kurseve specijalizacije na Cite Internationale des Arts u Parizu, a 2012. godine upisala je master studije na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani i dobila Prešernovu nagradu za studente 2015. Živi i radi u Ljubljani.

Bonus video: