Još slika iz današnje šetnje

Postavka će biti otvorena večeras u Podgorici, u Modernoj galeriji u 20 časova

3352 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Još slika iz današnje šetnje” Milene Vukoslavović i Srđe Dragovića biće otvorena danas u Podgorici, u Modernoj galeriji u 20 časova, a u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta.

Kustoskinja izložbe je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić koja je istakla da se izložba bavi “percepcijom i refleksijom neposrednog, neupadljivog prostora, proisteklim iz iskustava zajedničkih šetnji/hodanja gradom”.

”Umjetnici bilježe, fotografišu svakodnevne prizore i ordinarne urbane ambijente u kojima nema ljudi, a potom na različite načine transformišu zabilježene kadrove u umjetnička djela. Zainteresovanim pogledom, bez estetskih pobuda, kadriraju djelove ulica koje nemaju specifična obilježja, detalje stambenih modernističkih zgrada, poslovnih objekata, haustore, asfalt, kontejnere, dalekovode, obrise brda u predgrađima, saobraćajne znakove, cijevi, žice, dakle efemerne predmete i scene koji čine fizionomiju bilo kog grada. Milena fotografiju koristi kao predložak za sliku, dok Srđa pravi telefonske crteže, intervenišući direktno na fotografiji snimljenoj telefonom crtanjem u jednostavnoj aplikaciji Artecture Draw, Sketch, Paint” zapisala je ona.

Postavka se može pogledati do 10. oktobra.

Vukoslavović je rođena 1990. godine u Baru. Osnovne studije grafike na Fakultetu likovnih umjetnosti (FLU) na Cetinju završila je 2013. u klasi prof. Anke Burić. Bavi se crtežom, slikarstvom, zidnim slikarstvom i ilustracijom, a vodi i likovne radionice za djecu.

Dragović je rođen 1990. godine i ilustrator je i grafički dizajner iz Kolašina. Studirao je na FLU na Cetinju, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, na državnom univerzitetu u Minesoti. Diplomirao je na odsjeku Grafičko oblikovanje knjige na Cetinju. Bavi se ilustracijom, plakatom, infografikom, slobodnim crtežom, stripom i istraživanjem u oblasti istorije i teorije dizajna, a angažovan je na projektima nezavisne umjetničke i izdavačke scene.

Bonus video: