Skulpture, crteži, reljefi Nikole Vukosavljevića

Postavku će otvoriti kustoskinja Biljana Keković, a publika je može pogledati do 30. septembra.

1882 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Skulpture, crteži, reljefi” umjetnika Nikole Vukosavljevića biće otvorena sjutra u Podgorici, u galeriji Centar, u 20 časova.

Postavku će otvoriti kustoskinja Biljana Keković, a publika je može pogledati do 30. septembra.

“Kada rafinovano crtačko iskustvo pređe prag medijske pretpostavke i uroni u oblast šireg značenja konturisane forme, izvan dvodimenzionalne ravni, tada je moguće očekivati tihu monumentalizaciju gesta, kakav je slučaj u novijim reljefima Nikole Vukosavljevića. Serija ovih reljefa u bronzi doživljavaju se kao listovi velikog atlasa ptica, insekata, riba, gmizavaca...”, zapisala je u tekstu za katalog, istoričarka umjetnosti, Bojana Borić.

Ona je dodala i da se od gledalaca traži "skoro kontemplacija do jednog predstanja u nastanku gesta, u očekivanju početka toka linije, ostvarene kao perom ili četkom, do trenutka koncentracije potrebne za istrajavanje neprekidnog toka poteza kroz čvrst materijal".

Nikola Vukosavljević je diplomirao 1970. godine u klasi profesora Jovana Kratohvila na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Postdiplomske studije završio je 1972. godine kod istog profesora. Izlagao je samostalno crteže, akvarele, medalje, reljefe i punu plastiku, učestvovao je na više od 300 kolektivnih izložbi u Srbiji i inostranstvu.

U periodu od 1973. do 2011. godine bio je predavač na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na predmetima Crtanje i Vajanje, a od oktobra 2004. do juna 2007. je obavljao dužnost dekana Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Nagrađivan, djela mu se nalaze u privatnim zbirkama, u zbirkama muzeja i galerija kao i drugih institucija u Srbiji i inostranstvu.

Bonus video: