U Bijelom Polju otvorena izložba Filipa Ristića

"Njegove slike jesu slobodne zone duha na kojima Ristić ne opisuje, ne gubi se u detaljima, već sugeriše, puštajući gledaoca da rekonstruiše svoju viziju na podsticaj. Rezultati toga su radovi koji prenose kombinacije boja čas tonske, čas kontrasne prema emocijama koja ih oživljava"

6216 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Izložba slika mladog akademskog slikara Filipa Ristića otvorena je sinoć u galeriji Centra za kulturu u Bijelom Polju.

Izložba je otvorena nastupom klape "Margherita bianka", bjelopoljske Škole za osnovno muzičko obrazovanje, koju vode profesori Jelena Đaković i Miloš Vojinović.

Obraćajući se publici autor je kazao da je kroz promišljanje o svom radu, dok je boravio u svom ateljeu, sebi postavio nekoliko krucijalnih pitanja među kojima su odakle dolazi stvaralačka energija i gdje je polazište stvaralačke imaginacije i da li ona ležu u nekom praiskonskom arhetipu koji vodi porijeklo od svega onoga što danas nazivamo univerzum.

“Upravo u toj jednoj vrsti koleracije nalazi inspiraciju za svoje slikarstvo”, kazao je on.

U svom osvrtu na Radosavljevićevo likovno stvaralaštvo istoričakra umjetnosti Marija Radosavljević je istakla da je njegova umjetnost emotivna, sastavljena od širokog i odlučnog gesta.

“Njegove slike jesu slobodne zone duha na kojima Ristić ne opisuje, ne gubi se u detaljima, već sugeriše, puštajući gledaoca da rekonstruiše svoju viziju na podsticaj. Rezultati toga su radovi koji prenose kombinacije boja čas tonske, čas kontrasne prema emocijama koja ih oživljava. Simbolička interpretacija unutarnje "slike" čovjeka koja beskrajno teži uspostavljanju ravnoteže sa svetom punog izazova u kome egzistira odražava neiscrpan izvor za različite likovne pristupe i interpretacije. Propitivanje egzistencijalne problematike, motivi prolaznosti, nastajanja i nestajanja, ne samo u kontekstu čovjeka i njegovog djelovanja, već i u širem kontekstu prirode i svemira, kod Filipa Ristića na prvom mjestu reflektuje se kroz živost gesta, gustinu građene površine i nefigurativni sadržaj. Radovi su okrenuti ka unutrašnjoj emociji, koja se transformiše na datu crtačku zamisao, sa pažnjom ka likovnom rasporedu. Od presudne važnosti su planovi i dubina prostora kao i raznovrsnost linije. Želja za postizanjem slobode kretanja linije donijela je odsustvo figure i figuralnog aksesoara iz okoline. Pod uticajem okruženja koju predstavlja promjenljiva materija simbolička vrijednost slike stalno se mijenja”, navela je Radosavljević, dodajući da oslobođena boja koja se nazire u svakoj liniji, svakom znaku, akcentu i mrlji.

Ristićeve slike su, objašnjava istoričarka umjetnosti, na liniji apstrakcije i asocijacije.

“On ne slika ono što vidi, nego ono što sam prepoznaje „kao jedini mogući odgovor na apsurd nove hologramske stvarnosti“. Umjetnički proces viđen kao nužan čin direktnog izražavanja sebe, svoje slobode i autentičnosti iznedrio je umjetnika koji teži da transformiše veliku energiju sadašnjosti”.

Ljubiteljima likovne umjetnosti Ristić se predstavio radovima kombinovane tehnike. Filip Ristić je rođen u Beogradu 1988. godine. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu umjetnosti u Prištini sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, na istom je završio master studije 2018. godine.

Trenutno je na doktorskim studijama vizuelnih umjetnosti na Fakultetu savremenih umjetnosti u Beogradu. Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi, a učesnik je mnogobrojnih likovnih kolonija. Član je ULUS-a. Dobitnik je nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo.

Izložba će biti otvorena do 24. septembra.

Bonus video: