Dubrovački simfonijski orkestar u Nikšiću

Nikšić Guitar festival biće održan od 6. do 9. oktobra i okupiće izvođače iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Njemačke i Crne Gore

3079 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Ovogodišnji Nikšić Guitar festival, kojeg 17. godinu veoma uspješno organizuje NVO “Anagastum Guitar Society”, biće održan od 6. do 9. oktobra i okupiće izvođače iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Njemačke i Crne Gore.

Festival će otvoriti gudači Dubrovačkog simfonijskog orkestra koji će izvesti neke od najpoznatijih kompozicija umjetnika kao što su Vivaldi i Sorkočević.

”Orkestar predstavlja važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasleđa Dubrovnika i Hrvatske, koji ove godine obilježava 97. godišnjicu aktivnog rada. Solistkinja na gitari biće poljska umjetnica Bjanka Salati, pobjednica prošlogodišnjeg Internacionalnog takmičenja gitarista Tivat”, stoji u saopštenju za javnost organizatora Gitar festa.

Petak, 7. oktobar, rezervisan je za programski segment “Festival plus”, u okviru kog će nastupiti Damir Imamović sa Ivanom Đurić (violina) i Benjaminom Drijenčićem (truba).

”Imamović je jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih umjetnika, predstavnik sevdaha čiju je interpretaciju kritika okarakterisala kao revolucionarnu za ovaj žanr. Dobitnik je nagrade za najboljeg umjetnika Evrope 2021. godine”, naveli su organizatori.

Prve dvije večeri koncerti će biti organizovani u Nikšićkom pozorištu, dok će 8. oktobra, u sali “Zahumlja”, nastupiti jedan od “crnogorskih svjetski najprepoznatljivijih gitarista”, Goran Krivokapić.

”Postavljanje novih standarda tehničkom virtuoznošću i njegove karakteristične interpretacije novog i starog repertoara čini ga jednim od vodećih gitarista i kamernih muzičara nove internacionalne scene”, navodi se u saopštenju.

Posljednje festivalsko veče rezervisano je za mlade crnogorske gitariste koji će nastupiti takođe na sceni “Zahumlje”.

Svi koncerti počinju u 20 časova, a ulaz je slobodan.

Pokrovitelji 17. izdanja Gitar festa su Opštine Nikšić i Ministarstva kulture i medija Crne Gore, uz podršku Nikšićkog pozorišta i Muzičke akademije Cetinje.

Bonus video: