Portret - otvoreno polje komunikacije, igre, identifikacije i promjene

Akademski slikar David Delibašić iz Nikšića pobjednik je prvog Međunarodnog trijenala portreta u Kninu

3087 pregleda 0 komentar(a)
David Delibašić, Foto: Privatna arhiva
David Delibašić, Foto: Privatna arhiva

Pobjednik prvog Međunarodnog trijenala portreta u Kninu je akademski slikar David Delibašić iz Nikšića. Stručni žiri koga su činile tri dame, muzejske savjetnice, Breda Škrjanec i Željka Markov i kustoskinja, Ivana Mikulić Sarić, odlučile su da grand prih pripadne Davidu Delibašiću, Nagrada županije Adamu Rakeu iz Sjedinjenih Američkih Država i Nagrada grada Katrin Alic Liberg iz Norveške, dok su posebna priznanja dobile umjetnice iz Hrvatske, Tonka Jelača Marijančević i Ivana Mrčela.

Na trijenale su pristigla 84 rada od 55 autora iz 17 zemalja, a dijapazon tehnika kojima su se autori mogli služiti je bio veoma širok - crtež, grafika, slika, skulptura, instalacija i fotografija.

”U februaru ove godine dobio sam poziv od Ivane Mikulić Sarić, kustosice u Kninskom muzeju, da učestvujem na prvom Međunardonom trijenalu portreta u Kninu. Tema portreta jedna je od glavnih u mom stvaralaštvu, pa mi je učestvovanje na ovakvoj manifestaciji, i to po pozivu, bilo nekako prirodno a i pričinilo veliko zadovoljstvo, s obzirom na međunarodni karakter”, kazao je Delibašić za “Vijesti”.

Nagrađeni rad
Nagrađeni radfoto: Privatna arhiva

Kako je istakao, iako je dijapazon tehnika bio veoma širok, on se odlučio za crtež, jer, kako je kazao, “drži da za ovakvu tematiku primarni i odgovarajući pristup može biti isključivo to personalno ‘pisanje’”.

”U mom slučaju je to crtež. Gest, intervencija ali i poništavanje. Interakcija, ali i sukob krajnosti, u beskrajnoj transformaciji fizičke i simboličke ravni. Kroz takvu prizmu pristupam i portetu, tom otvorenom polju komunikacije, igre, identifikacije i promjene. U finalnoj postavci trijenala nalazili su se radovi različitih medija, formata i kreacija, pa je za mene značajno upravo to da se jedan crtež izdvojio u odnosu na inovativne i eksperimentalne pristupe i potvrdio relevantnost svoje prirode u savremenom stvaralaštvu”, kazao je Delibašić koji je osnovne i master studije završio na Akademiji lijepih umjetnosti u Rimu, smjer slikarstvo u klasi prof. Đuzepea Modika.

Imao je više samostalnih izložbi, a učešće je uzeo i na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

”Umjetničko stvaralaštvo Davida Delibašića može biti opisano kao minuciozno i lucidno...Deformacije portreta i figura ne prikazuju se kao drame, već kao rezultat dijagnoze stvarnosti...Distorzivna fantazmagorija, posebno uočljiva na crtežima, izgleda kao da se direktno pojavila iz autorove podsvijesti. On joj beskompromisno dopušta da ‘stvori’ ova bića, čije postojanje je nesigurno ali i nemoguće opovrgnuti. Stoga, prikazana trauma, strah i otuđenost pripadaju jednako posmatraču koliko i autoru”, zapisala je Milena Eraković, istoričarka umjetnosti, prilikom Delibašićeve izložbe “Inside/Unutra”.

”Nadam se da će ova manifestacija postati i opstati kao jedan značajan umjentički punkt gdje će se prezentovati umjetnici iz cijelog svijeta, a svojim radovima obogatiti i učiniti reprezentativnim galerijski fundus institucije”, poručio je umjetnik.

Zahvaljujući trijenalu Kninski muzej je formirao zbirku portreta.

Bonus video: