Poljska rediteljka se izdvojila od ostalih

Agnjeska Žulevska i njen film “Silent Land” jednoglasnom odlukom žirija proglašeni su za najbolje u takmičarskoj kategoriji

2372 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Džada film fest
Foto: Džada film fest

Nagrada za najbolji debitantski film i najboljeg režisera debitanta sedmog izdanja Džada film festivala pripali su poljskoj rediteljki Agnjeski Žulevskoj i njenom filmu “Silent Land” (Tiha zemlja). Film donosi priču o tome kako zatvaramo oči pred bolom drugih, objasnila je autorka, ali i o tome kako djelić nepažnje može da promijeni život iz korijena.

Tročlani žiri koji su činili režiseri Milorad Milinković i Nikola Vukčević, kao i glumica Nada Vukčević odluku su donijeli jednoglasno, a pobjednica je proglašena u subotu veče.

Sa dodjele nagrada
Sa dodjele nagradafoto: Promo, Džada film fest

Član žirija i reditelj Milorad Milinković kazao je da su svi filmovi u takmičarskom dijelu bili odlični, ali da se nagrađeni izdvojio od ostalih. Rediteljka Žulevska nije mogla da prisustvuje uručenju nagrade, ali se video-porukom obratila publici i zahvalila žiriju što je prepoznao i nagradio njen autorski film.

”Adam i Ana su savršeni bračni par koji iznajmljuje vikendicu na sunčanom italijanskom ostrvu. Od prvog trenutka dolaska na željenu destinaciju ništa nije kao što su očekivali i već platili. Bazen u iznajmljenoj kući je oštećen, i pored ubjeđivanja italijanskog vlasnika da im on nije potreban, Poljaci ostaju uporni insistirajući na popravci. To dovodi do nesrećne smrti majstora arapskog porijekla nakon čega egocentrični poljski par pokazuje svu svoju ravnodušnost i cinizam koji će ih odvesti u najmračnije strane svoje veze”, navodi se u sinopsisu.

Nagradni fond u iznosu od 2.000 eura je obezbijedila Univrsal Capital banka, u čije ime se obratila Jelena Đurović i kazala kako je bilo zadovoljstvo biti prijatelj ovog projekta koji je sada već tradicionalno postao kultni filmski festival u Crnoj Gori.

foto: Džada film festival

”Imamo dužnost i odgovornost aktivno učestvovati u našem društvu, doprinositi poboljšanju uslova života, a podrškom Džada Film Festivalu podržavamo dalji razvoj ne samo kulture i umjetnosti, nego i privrede, čineći naše okruženje boljim i uspješnijim”, poručila je ona.

Uručenjem nagrada je završen takmičarski dio festivala, a jučerašnji program Džada Junior posvećen je najmlađima.

Bonus video: