Jesenji sajam knjiga “Anderva book”

Da je ubio dijete u sebi, „Blanka” ne bi bilo

Roman Feđe Štukana promovisan je u Nikšiću

2768 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Šta je Blank?

To je bijeli neispisani papir, međuprostor, ćorak koji ne ubija, prvih 5-6 skokova u padobranstvu, karta za turnir koja nema neku vrijednost... Ali blank je i “oda životu”, roman, ispovijest koja opominje, redovno štivo na Goldsmith univerzitetu u Londonu i Univerzitetu “Džemal Bijelić” u Mostaru. Blank je Feđa Štukan.

U okviru drugog Jesenjeg sajma knjiga “Anderva book” u Nikšiću, u organizaciji JU Narodna biblioteka “Njegoš”, promovisan je Štukanov roman “Blank”, a razgovor sa njim je vodila mr Ksenija Rakočević.

Glumac, pisac, scenarista, montažer, pilot, padobranac, motociklista, aktivista, sve je to Štukan. Ali, on je i bivši vojnik Armije BiH, snajperista, heroinski zavisnik, alkoholičar, beskućnik. Iznad svega je otac djevojčice Aje, čovjek koji je zahvaljujući jednom promašenom metku i psu Žuću shvatio da ne želi da bude dio besmislenog rata, već samo čovjek.

Roman je nastao na nagovor Anđeline Džoli i Breda Pita, koji su tražili sinopsis za film koji će možda jednog dana i ekranizovati. Umjesto sinopsisa nastao je roman, autobiografska knjiga u kojoj je ogolio svoj život, pisana devet, a proživljena 48 godina, svjedočanstvo jednog vremena i ludila koje je ostavio kćerci Aji.

”Naziv ‘Blank’ je potpuno spontano, pa i glupo nastao, jer sam sve vrijeme pisao na ajpedu koji mi je dala Anđelina Džoli, i to u blank dokumentu. Kada sam njoj i Bredu poslao sinopsis na 30 strana, kome nikada nijesam dao naziv, oni su rekli da im se sve sviđa, posebno naslov ‘Blank’. Tako je knjiga i dobila naziv. Ali ‘blank’ ima mnogo značenja”, ispričao je Štukan.

Štukan je kazao da knjigu nije pisao da bi je objavio, niti je htio da postigne bilo kakav efekat. Nije pisao da bi se to što pribilježi dopalo bilo kome, pa čak ni njemu samom. Sve se odigralo bez plana, a knjiga ima svoj život koji on, onako sa strane, posmatra. Ne smeta mu ni što se u potpunosti “ogolio” jer je lijepo skinuti sav teret sa sebe i biti slobodan. Dugo je, kaže on, “plesao na žici, oštrici”, bio mrtav 10-20 puta i uspio da se vrati. Kćerku uči da život nije ozbiljna stvar, a da je besmisleno tražiti smisao. Priznaje da je ubio dijete u sebi da ne bi ni “Blanka” bilo.

”Napisao sam ‘Blank’, ali mislim da ništa drugo ne bih znao da napišem. Ja nisam pisac, bar još uvijek tako sebe ne doživljavam. Drago mi je što mi se javljaju ljudi koji mi kažu da im je knjiga pomogla, da su se ‘skinuli’ sa narkotika, prestali s alkoholom, da više ne mrze nikoga, da su ostavili religiju, ne mislim na Boga nego na religiju, da se više ne plaše ni smrti ni života, da osjećaju slobodu”, kazao je Štukan i istakao da ne priznaje ni podjele, ni identitete.

Roman “Blank” je preveden na engleski, francuski i italijanski jezik i za kratko vrijeme je postao najčitanije djelo na prostorima bivše Jugoslavije.

Ne živi od glume i to mu omogućava da bira uloge

Štukan je diplomirao i magistrirao glumu na Akademiji scenskih umjetnostosti Univerziteta u Sarajevu. Imao je priliku da glumi s oskarovcima poput Benisia del Tora, Kolin Firta, Tim Robinsa, Bena Kingslija, kao i u filmovima Terensa Malika, Marka Vinterberga, Anđeline Džoli. Prisutan je i u ex-yu kinematografiji, u filmovima “Zgarište”, “Gori vatra”, “Nafaka”, “Top je bio vreo”, “Nečista krv”, serijama “Klan”, “ Kotlina”... Stalni je član Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Okumio se sa Bredom Pitom i Anđelinom Džoli.

Predavač je teorijske grupe predmeta u Pilotskoj školi u Sarajevu i to što ne živi od glume mu omogućava, kako je kazao, i da može da bira uloge.

Bogat program sajma “Anderva book”

Pored razgovora sa Štukanom, četvrtog dana Jesenjeg sajma knjiga “Anderva book”, promovisana je knjiga za djecu “Luka kaže” Srđana Tešina, zatim djela “Pjesnik razgovara s filozofom” i “Stvarni život” Adama Zagajevskog u prevodima Biserke Rajčić i Petra Vujičića i izdanju ZUNSA o kojima su govorili urednica Nađa Durković i književnik Nedžad Ibrahimović, kao i knjiga “Bela soba” pisca, profesora i priređivača Zorana Živkovića koji je do sada je objavio 23 prozna djela i osam monografija i dobitnik je brojnih prestižnih nagrada.