Vlaović: Transformacija Centra u Muzej savremene umjetnosti je od suštinskog značaja za razvoj crnogorske kulture

"Formiranje muzejske ustanove koja bi bila matična za savremeno likovno stvaralaštvo smatra se nezaobilaznim korakom standardizacije muzejske djelatnosti", istakla je Vlaović

3570 pregleda 3 komentar(a)
Vlaović (desno) na sjednici Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Vlaović (desno) na sjednici Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Transformacija Centra savremene umjetnosti u Muzej savremene umjetnosti od suštinskog je značaja za razvoj crnogorske kulture, jer se njime stvaraju novi modeli unapređivanja savremenog stvaralaštva te omogućava da se Crna Gora, kao savremena država, koja prati evropske tokove, što bolje pozicionira na regionalnoj i međunarodnoj kulturnoj mapi, i to u oblasti u kojoj ima zavidno nasljeđe i izuzetna ostvarenja savremenih likovnih stvaralaca.

To je kako je saopšteno iz PR Centra kazala ministarka kulture i medija Maša Vlaović povodom Informacije o potrebi transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti u Muzej savremene umjetnosti, koja je usvojena na današnjoj sjednici Vlade.

Ministarka je kazala da je u prethodnom periodu Ministarstvo kulture i medija iniciralo pokretanje procesa svrsishodnije podrške savremenom stvaralaštvu kroz ubrzanje profesionalne standardizacije u ovoj oblasti.

"Formiranje muzejske ustanove koja bi bila matična za savremeno likovno stvaralaštvo smatra se nezaobilaznim korakom standardizacije muzejske djelatnosti", istakla je Vlaović, saopšteno je iz PR Centra.

Prema njenim riječima, ta inicijativa istovremeno profiliše novi programski koncept, unutrašnju organizaciju i kadrovsko restrukturiranje Centra.

"Težište osnovnog djelovanja ove ustanove kulture bilo bi da aktuelizuje i učini dostupnim sve segmente savremene umjetnosti i inovativnim pristupom uspostavi dijalog između etabliranog i eksperimentalnog, prošlog i sadašnjeg, u zajednici koja kao svoju prednost i potencijal prepoznaje i afirmiše multikulturalni model i njegovu različitost, koji predstavljaju temelj crnogorskog nacionalnog identiteta", navela je Vlaović.

U tom smislu, kako je ocijenila, Muzej savremene umjetnosti bi predstavljao sliku savremene crnogorske i internacionalne umjetnosti i stvaralaštva, nastale u periodu od XX do XXI vijeka i stvorio značajnu kolekciju umjetnosti, kao jedinstven i kompletan sistem savremenih crnogorskih i internacionalnih umjetničkih pojava.

"Osnovna uloga Muzeja bila bi dokumentovanje i arhiviranje istorije savremene crnogorske i internacionalne umjetnosti i time bi se stvorio jak izlagački, informacijski i stvaralački centar koji će moći ravnopravno da učestvuje u domaćoj i međunarodnoj razmjeni umjetnosti i mobilnosti umjetnika", pojasnila je Vlaović.

Ukazala je da se jedna od osnovnih djelatnosti tiče istorijsko-teorijskih istraživanja savremene umjetnosti i stvaralaštva u Crnoj Gori i šire, te u tom smislu i objavljivanja kapitalnih monografskih djela iz istorije i teorije umjetnosti, kao i publikacija savremenog stvaralaštva.

"Muzej bi ostvarivao otvorenu i široku pedagošku djelatnost kao dopunu opšteg obrazovanja publike, studenata akademija umjetnosti i specijalističkih znanja stručnjaka i izgrađivao otvoren sistem za različite vidove institucionalne i stručne saradnje sa srodnim ustanovama u regiji, Evropi i šire", kazala je ministarka.

Vlaović je naglasila da je Crna Gora jedina država u regionu koja nema Muzej savremene umjetnosti.

"Muzej savremene umjetnosti je razvojna šansa Crne Gore i Glavnog grada Podgorice, koji ne predstavlja samo ustanovu usko stručne djelatnosti, već i potencijalno turistički atraktivnu lokaciju, i kao takav u savremenoj praksi može ostvariti puni doprinos i u oblasti kreativnih industrija", istakla je Vlaović.

Pojasnila je da bi muzej nastao transformacijom postojećeg Centra savremene umjetnosti Crne Gore, navodeći da nije riječ o formiranju nove ustanove kulture, već o stvaranju uslova koji su neophodni za obavljanje djelatnosti u skladu sa novim standardima koje je nametnulo savremeno doba.

Bonus video: