"Uvijek postoje mogućnosti da se muzeji transformišu i modifikuju"

"Onda je tu i uvijek pitanje da li smo se ogriješili o nešto i prepoznali sve što je relevantno danas i da li brinući se o današnjoj savremenosti stvaramo buduću prošlost koju ćemo prepoznavati u muzejima", kazao je Popadić

2692 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Odnos modernosti, muzeja i savremenosti često podsjeća na trku Ahila i kornjače, znamo da će Ahil sustići kornjaču, ali oni se i dalje trkaju

To je saopšteno na predavanju "Savremena umjetnost: izazovi klasifikacije i čuvanja", koje je Ministarstvo kulture i medija organizovalo na Cetinju za predstavnike institucija kulture, profesore i studente umjetničkih fakulteta, kao drugo u seriji predavanja „Promjena muzejske paradigme“.

Na predavanju su, kako se navodi u saopštenju PR Centra, poručili da je muzealizovati savremenost izazov savremene kulture na globalnom nivou, zato Ministarstvo kulture i medija serijom edukacija jača kapacitete radnika u kulturi da bolje odgovore na promjenu muzejske paradigme.

Generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milena Mijović Durutović, kazala je da su se teme predavanja nametnule u skladu sa promjenama koje na globalnom nivou donosi društveno–politička, ali i naučno-tehnološka realnost vremena u kome živimo, kao i lokalnim specifičnostima društva u tranziciji, kakvo je naše.

Podsjetila je da je, na jučerašnjoj sjednici Vlade, usvojena Informacija o potrebi transformacije Javne ustanove Centar savremene umjetnosti u Muzej savremene umjetnosti, što, kako smatra, zahtijeva dodatno produbljivanje tema vezanih za klasifikaciju i čuvanje moderne i savremene umjetnosti sa posebnim akcentom na razmjenu iskustava sa kolegama iz regiona koji su ove procese prosli.

"Svi mi, koji smo u ovom vremenu odlučili da se profesionalno bavimo kulturom, moramo imati na umu da novi uslovi traže i gradnju savremenih odnosa koje ostvarujemo sa sadržajima u kulturi", ocijenila je Mijović Durutović.

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Milan Popadić, rekao je da smo u muzejima navikli da susrijećemo prošlost, ukazujući na vrlo bitno pitanje - kako muzealizovati savremenost i ono što nam se danas dešava.

"Odnos modernosti, muzeja i savremenosti često podsjeća na trku Ahila i kornjače. Znamo da će Ahil sustići kornjaču, ali oni se i dalje trkaju. Tako da je to veoma zanimljivo pitanje", kazao je Popadić.

Govoreći o izazovima modenizacije, Popadić je, kako se navodi, istakao da se tu uvijek postavlja pitanje da li možemo da prepoznamo koje su to vrijednosti sad aktuelne i vrijedne čuvanja za budućnost „i da ih onda pretvaramo u ono što zovemo baština“.

"Onda je tu i uvijek pitanje da li smo se ogriješili o nešto i prepoznali sve što je relevantno danas i da li brinući se o današnjoj savremenosti stvaramo buduću prošlost koju ćemo prepoznavati u muzejima“, naveo je Popadić.

Profesor istorije umjetnosti iz Beograda, Slobodan Mijušković, rekao je da uvijek postoje aktuelni izazovi kad je riječ modernizaciji muzeja.

"Priča o modernizaciji muzeja je stara tema, ali je uvijek otvorena i uvijek postoje mogućnosti da se muzeji transformišu i modifikuju. Od vremena muzeja moderne umjetnosti došli smo do vremena muzeja savremene umjetnosti“, naveo je Mijušković.

Istakao je, kako je saopšteno, da je značajno da se o ovoj temi razgovara i što je Ministarstvo kulture i medija pokrenulo inicijativu da Centar savremene umjetnosti bude Muzej.

Bonus video: