Komičar ima iscjeliteljske moći, kao neki superheroj

Glumac Srđan Jovanović nakon tri godine opet će nastupiti na Opuč festu

4611 pregleda 1 komentar(a)
Srđan Jovanović, Foto: Pivatna arhiva
Srđan Jovanović, Foto: Pivatna arhiva

Srpski glumac i stand-up komičar Srđan Jovanović, prije nekoliko godina imao je čast da bude među postavom učesnika prvog podgoričkog Opuč festivala, a četiri godine kasnije vraća se pred podgoričku publiku u okviru iste manifestacije.

Kako kaže u razgovoru za “Vijesti”, otvaranje Opuča te 2019. godine više opisuje kao zadovoljstvo, nego čast, a u istom intervjuu nagovještava i šta publika može očekivati ovoga puta kada je u pitanju njegov repertoar.

”Čast nije među komičarima neka pokretačka sila. Nema nas mnogo od Vardara do Triglava, ali smo i tako malobrojni dobro povezani, kao porodica. Disfunkcionalna na momente, ali ipak porodica”, počinje razgovor Jovanović.

”I kad jedan od nas pravi festival, svi smo tu da pomognemo. Tako je bilo i na prvom Opuču, puno pozitivne energije, tražila se karta više i po reakcijama publike znali smo da će festival zaživjeti”, nastavlja on, a potom najavljuje šta je pripremio za 4. izdanje Opuča.

”Imam dva cjelovečernja specijala koja izvodim, ‘Grupna terapija’ i ‘Mikrofonija’, oba po sat i po vremena, pa odatle uzimam najbolje za festivale. Ovo će mi biti treći Opuč na kome nastupam, pa je važno da se ne ponavljam. Srećom, Andrija ima snimke prethodnih nastupa pa će VAR tehnologija utvrditi repertoar”, odgovara stand-up komičar, koji otkriva nastup kojeg kolege, s kojima će dijeliti scenu u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, neće propustiti.

”Većinu izvođača sam slušao više puta i svaki put uživao u nadogradnjama starih fora, kao i u novom materijalu. Pravo zezanje je iza scene, i u garderobi prije, i tokom nastupa. Jedini koga ne poznajem je Ante Travizi, pa se nadam da ću uspjeti da ga čujem. Obojica nastupamo u petak 7. oktobra, tako da ću viriti iza zavjese”, priznaje Jovanović.

Prvog dana festivala, tačnije 5. oktobra, tradicionalno će biti održana i radionica za sve one koji bi voljeli da se bave stand-up komedijom, a srpski komičar ima i savjet za njih.

”Za sve one koji žele da se bave stand-up komedijom važno je da se naoružaju strpljenjem i da budu uporni. Uz malo talenta i vrijednim radom, može se lijepo živjeti od ovoga”, siguran je on, a potom nabraja dobre i loše strane profesije stand-up komičara.

”Sam pišeš, pripremaš, produciraš, reklamiraš... Dakle, sam svoj gospodar, putuješ, smijeh je ljekovit, znači imaš iscjeliteljske moći kao neki superheroj (smijeh). Loša strana ne postoji ako si dobar u onome što radiš. Postoje ponekad prepreke, ali njih lako ostaviš iza sebe bez da te uspore”, odgovara Jovanović.

Sagovornik “Vijesti” na kraju razgovora je otkrio i da li mu se dešavalo da se nađe pred “tvrđom publikom koja ostaje hladna na njegove fore.

”To je noćna mora svih komičara, na sreću se to ne dešava često. Nekad probaš novi materijal, pa on negdje škripi, pa moraš još da vježbaš i zatežeš. Ali, kad sve ispoliraš vjerovatnoća da neće biti smijeha je minimalna”, zaključuje on.

”Za trinaest godina bavljenja stand-up komedijom imam možda desetak nastupa koji su bili katastrofa, ili bez reakcije ili me jednostavno niko nije slušao. Većinom su to neki korporativni nastupi za ljude koji se nisu okupili tu zbog komičara. U takvoj situaciji možeš samo da žališ što nisi više naplatio”, kaže Jovanović.

Njegov nastup zakazan je za 7. oktobar, a tada će publika moći da čuje repertoar i Dušana Jokića iz Bosne i Hercegovine, Anta Travizija iz Hrvatske i Srđana Olmana iz Srbije, dok će u ulozi voditelja biti Filip Ugrenović (Srbija).

Noć ranije, 6. oktobra, pred podgoričkom publikom će nastupiti Miranda Lončar (Bosna i Hercegovina), Tin Sedlar, Vlatko Štampar (Hrvatska) i Tin Vodopivec (Slovenija), a domaćin Andrija Dabanović imaće zadatak da ih najavi i predstavi publici.

Bonus video: