Predstava "Ifigenija" osvojila dvije nagrade na Međunarodnom festivalu antičke drame

Režiju potpisuje Zoran Rakočević, a u aprilu je premijerno izvedena u kolašinskom Centru za kulturu

3736 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Predstava “Ifigenija” rađena u produkciji Korifej teatra iz Kolašina, sa centrima za kulturu iz tog grada i Bijelog Polja, osvojila je dvije nagrade na na IFAD (Međunarodi festival antičke drame) Stobi u Velesu (Sjeverna Makedonija).

Od ukupno četiri nagrade koje su dodjeljuju na tom festival, nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Jeleni Đukić, dok je Đorđije Tatić osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu.

Predstava je odigrana do sada na svim značajnim scenama u Crnoj Gori, u decembru 2021. je nastupila i na respektabilnom regionalnom teatarskom festivalu Dani Jurislava Korenića u Kamernom teatru u Sarajevu. U maju ove goine na Međunarodnom festivalu teatra u Prištini (PITF) dobila je nagradu za najbolju predstavu, kao i nagradu za najbolju epizodnu ulogu festivala (Jelena Dukić). U julu je Ifigenija igrana na Anfiteatar festival u Kraljevu. Komad će biti igran i 24. Septembra u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta.

Predstavu je režirao Zoran Rakočević, a u aprilu je premijerno izvedena u kolašinskom Centru za kulturu.

U predstavi, pored Đukić i Tatića, igraju Anđelija Rondović, Petar Novaković i Moamer Kasumović, te studenti glume na Fakultetu dramskih umjetnosti sa Cetinja u klasi profesora Branimira Popovića, Una Lučić i Ognjen Sekulić. Dio glumačkog tima je i muzičar Bojan Peko Minić koji je i autor muzike, dok predprodukciju potpisuje Jelena Šoškić.

Komad je rađen po Euripidovoj „Ifigeniji u Aulidi“.

Rakočević je ranije kazao Euripidovo djelo aktuelno i dvije i po hiljade godina od njegovog rođenja, te da kao takvo traje, dobijajući nanovo drugačija tumačenja, aktuelizaciju i fokus.

"Ifigenija" , kako je rečenio, je komad ljudske katastrofe.

Bonus video: