”Milunka” danas u Nikšiću

Ispovijest hrabre žene o životu od prve puške, do prve metle".

1774 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Monodramu “Milunka” beogradskog teatra “Balkan novi pokret” izvešće danas glumica Vesna Stanković, na sceni Nikšićkog pozorišta u 20 časova. Nagrađivani komad nastao je po tekstu glumice Stanković u režiji Petra Stanojlovića.

Predstava je lična ispovijest u prvom licu žene ratnika, o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji, ispričana iz ugla žene koja je dobila mnoga najviša odlikovanja, među kojima su i: orden za hrabrost, Karađorđeva zvezda sa mačevima, medalja Miloš Obilić, a i jedina je žena u svijetu odlikovana francuskim Ratnim krstom sa palmom...

”Priča počinje od njenih djevojačkih dana, koje provodi u kopaoničkom selu Koprivnici, sa dvije sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Cijelog života ima izrazitu potrebu da zaštiti slabe i ugrožene, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umjesto brata jedinca, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić. Neustrašiva u svakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjena i njena tajna o zamjeni identiteta se otkriva. Pravila službe su nalagala da bude odstranjena iz stroja, ali vojska staje uz nju i mimo propisa zadržavaju je u jedinici. Ranjavana je devet puta, u sedam godina ratovanja, dobija 12 odlikovanja, a posle demobilizacije rađa djevojčicu, usvaja još tri ćerke, ali i vodi brigu o mnogoj drugoj djeci koja su ostala ratna siročad, hrani ih, podiže, školuje... Cijenili su je francuski oficiri, Franše d’ Epere, Šarl de Gol i viceadmiral Geprato. Nakon ratne epopeje u Srbiji, završava kao čistačica u banci, a noću šije vojne uniforme i nastavlja da vodi brigu o djeci iz kopaoničkih sela”, piše u najavi predstave i dodaje se:

"Sama za sebe bi rekla da je ovo - ispovijest o životu od prve puške, do prve metle".

Karte za predstavu mogu se kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta, po cijeni od pet eura.

Bonus video: