Tražio da vidi papu, pa razočaran polomio antičke biste

Turisti koji oštećuju spomenike bili su česta tema ovog ljeta u Rimu. U julu je jedna kanadska turistkinja uhvaćena kako urezuje svoje ime u Koloseum, dok su američki turisti uhvaćeni kako bacaju skutere niz Španske stepenice, lomeći ih pri tome. Na istoj lokaciji oprobao se i saudijski turista, koji je tuda provezao svoj "maserati"

3414 pregleda 5 komentar(a)
Vatikan, Foto: Cnn.com
Vatikan, Foto: Cnn.com

Američki turista oštetio je u srijedu u Vatikanu najmanje dvije drevne rimske skulpture, javlja CNN.

Epizoda se odigrala u Muzeju Kjaramonti, koji je dio Vatikanskih muzeja, u vrijeme ručka. Prostor sadrži oko 1.000 antičkih statua, a u katalogu je opisan kao "jedna od najboljih kolekcija rimskih portreta" na svijetu. Dva od tih portreta sada se suočavaju sa neizvesnom budućnošću nakon što je turista u bijesu srušio jedan, a zatim i drugi dok je bježao sa lica mjesta. Taj čovjek je zahtijevao da vidi papu, navodi italijanski "Il Mesađero". Kada mu je rečeno da ne može, navodno je jednu rimsku bistu bacio na pod. Dok je bježao pred osobljem muzeja, oborio je još jednu.

Dva umjetnička djela odnijeta su u internu radionicu na procjenu. Iako su stari oko 2.000 godina, smatra se da su to sekundarna, a ne poznata umjetnička djela, rekao je izvor za "Il Mesađero".

Direktor kancelarije za štampu za vatikanske muzeje Mateo Alesandrini rekao je za CNN da se Amerikanac, star oko 50 godina, nalazi u hodniku Muzeja Kjaramonti u kome se nalazi oko 100 bista i statua.

„Biste su bile pričvršćene za police ekserom, ali ako ih silom povučete dolje, otkačiće se“, rekao je on. „Povukao je jednu, pa drugu, a stražari su odmah došli, zaustavili ga i poslali vatikanskoj policiji koja ga je privela na ispitivanje. Oko 17.30 predat je italijanskim vlastima. Dvije biste su oštećene, ali ne naročito ozbiljno. Jedna je izgubila dio nosa i uvo, a druga je otkačena sa postolja“.

Alesandrini je rekao da su restauratorski radovi već počeli i da će biste "uskoro biti ponovo u muzeju".

Turisti koji oštećuju spomenike bili su česta tema ovog ljeta u Rimu. U julu je jedna kanadska turistkinja uhvaćena kako urezuje svoje ime u Koloseum, dok su američki turisti uhvaćeni kako bacaju skutere niz Španske stepenice, lomeći ih pri tome, dok se na istoj lokaciji oprobao i saudijski turista, vozio je tuda provezao svoj "maserati".

Bonus video: