Izložba „Terra(c)otto” mladih vajara

Biće predstavljena djela studenata FLU Cetinje: Ksenija Borozan, Nikola Balević, Sara Petrović, Aleksandra Aranitović, Milica Lakićević, Dragana Petković, Željka Pestorić i Mato Uljarević

2527 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba “Terra(c)otto”, studenata vajarstva Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja, biće otvorena danas u Podgorici u 18 časova u dvorištu Kuslevove kuće.

Zahvaljujući akademskom projektu “Studentski kamp Terra”, kojim su rukovodili dr Ivana Radovanović i mr Slobodan Kojić, priliku da učestvuju na istom imalo je osam studenata FLU Cetinje: Ksenija Borozan, Nikola Balević, Sara Petrović, Aleksandra Aranitović, Milica Lakićević, Dragana Petković, Željka Pestorić i Mato Uljarević koji su, boraveći u prostoru ateljea “Terra” u kome se decenijama unazad odvija nastavna baza za mnoge studente i njihove profesore sa umjetničkih akademija iz okruženja, iskusili rad na skulpturi u terakoti velikog formata.

Sa radionica
Sa radionicafoto: Privatna arhiva

”Budući da rad i boravak u objektu stare ciglane i crepane, odnosno danas Ateljeu Terra, koji ima status spomenika kulture od značaja za industrijsko nasljeđe, nudi sve raspoložive tehničke i tehnloške uslove za prenošenje znanja, studentima je tokom ove desetodnevne praktične nastave (9-19. maja 2022) paralelno prenešeno i 40 godina integrisanog iskustva u radu sa glinom. O tome svjedoče i rezultati, kao i radni elan sa kojim su pristupili studenti i za veoma kratko vrijeme uspješno izveli skulpture srednjeg formata”, istakla je Ivana Radovanović.

Radionice vajarstva
foto: Privatna arhiva

Postavka “Terra(c)otto” rezultat je saradnje FLU Cetinje i Centra za likovnu i primenjenu umetnost “Terra” iz Kikinde, a izložba se realizuje uz podršku JU Muzeji i galerije Podgorice.

”Sporazum ove dvije institucije o saradnji na planu likovnih umjetnosti (skulpture u terakoti), edukacije, muzeološke prakse i interkulturalnog dijaloga potpisan je prije 12 godina i odvijao se neprekidno do 2015. godine. Od 2021. godine, uz podršku Univerziteta Crne Gore, a od ove godine uz učešće Prijestonice Cetinje i Turističke organizacije Cetinje, saradnja je obnovljena i u sklopu nje je osmoro studenata master studija pohađalo radionicu iz oblasti tehnike vajanja skulpture u terakoti”, navodi se u saopštenju povodom događaja.

Radionice vajarstva
foto: Privatna arhiva

Kao prateći program izložbe biće održan i masterklas prof. Kojića, osnivača “Terre”, sjutra u prostoru Muzeja i galerije Podgorice u 11 časova. Specijalni gosti biće učenici Osnovne muzičke škole “Savo Popović” sa Cetinja.

Bonus video: