Izvještaj, urnebesno štivo

Sasvim je drugo pitanje, molim vas, da li aktuelni Zakon - naš tzv. krovni dokument - predviđa reviziju PPCG u fazi koncepta - ali bi nas pokušaj da odgovorimo na to pitanje, bojim se, odveo predaleko

5671 pregleda 0 komentar(a)
G. Popović, Foto: Ucg.ac.me
G. Popović, Foto: Ucg.ac.me

Sondaža državne dokumentacije dostupne na adresi gov.me - jedna je od mojih omiljenih društvenokorisnih aktivnosti, usmjerena poglavito u pravcu ostvarivanja (približnih) uvida u stepen funkcionalnosti sistema - odnosno direktnih uvida u tu žalosnu i onemoćalu dušu našeg državnog organizma - koji teško da u ovom trenutku može da vrši vlast na način koji bi urodio bilo kakvim realnim benefitima opšte naravi.

A kako odavno nijesam vršio sondažu - a tačno znam da su moji izvještaji o sondažama mnogima omiljeno štivo - ne vidim neki realan razlog da vas - sve zajedno - ne povedem u još jednu avanturicu te vrste.

***

Posjekla me, dakle, kao mačem, vijest da je Savjet za reviziju planskih dokumenata dao negativno mišljenje na koncept Prostornog plana Crne Gore - majke naše, vječna joj slava i milost - što će, veli, uticati na dalju dinamiku izrade tog strateškog dokumenta.

A kako neće uticati druže moj...

Te ja trk na gov.me - kad tamo: ni pomena o tome što bi, valjda, ako baš insistiramo na transparentnosti, je li, trebalo da je tamo i da je naslovljeno “Izvještaj o reviziji koncepta PPCG” - uz uslov da izvještaj postoji, naravno - jer se niko, istini za volju, ne bi pretjerano potresao ni kad bi se ispostavilo da izvještaj ipak ne postoji. Sasvim je drugo pitanje, molim vas, da li aktuelni Zakon - naš tzv. krovni dokument - predviđa reviziju PPCG u fazi koncepta - ali bi nas pokušaj da odgovorimo na to pitanje, bojim se, odveo predaleko.

Srećom, sjetih se da mi je neko rekao, u prolazu, da je Vlada Crne Gore na 16. sjednici, održanoj 6. septembra tekuće godine, donijela, između ostaloga, i - fanfare molim - Odluku o imenovanju Savjeta za reviziju planskih dokumenata.

A kako je ta Odluka postala (i) zvanična objavom u Službenom listu CG, br. 22/112, od 10. oktobra - da, da, od 10. oktobra, nije greška - uz primjedbu da je Internet stranica SLCG (četvrtak, 20. oktobar, 14:36) van funkcije, što umnogome usložnjava sondažu - red je vala, rekoh, da se barem pomene da je prvi na spisku imenovanih članova Savjeta - pogađate: sveprisutni Sveto Gavrov - prof. dr Svetislav Gavrilov Popović, dipl. ing. arh - vrhunaravna emanacija čiste duhovne svjetlosti - koji je cijelog svog radnoga vijeka činio sve što je bilo u njegovoj moći da se nađemo (kao kolektiv) baš ovdje gdje smo se sad našli.

”Znanje koje se završava riječima umrijeće brzinom kojom je i došlo na svijet”, veli drug Sveto, veliki erudita i još veći humanista. “Izuzetak čine pisane riječi i ostvarena uobličena djela. A kada su ta djela osjenčena šarmom lijepih umjetnosti gdje spada i arhitektura, onda je zadovoljstvo posebno, jer ta saznanja ostaju za duga vremena, na zadovoljstvo svih nas koji uživamo u toj ljepoti”.

Koliko je Sveto isprodukovao ljepote u prostoru, a i šire - to neka njemu ide na dušu - a o zadovoljstvu, užitku i ljepoti - o tim uzvišenim pojmovima sa kojima se, istini za volju, ne susrećemo često u ovom našem, svima nama najdražem prostorčiću - ipak u nekom od narednih brojeva.

Dakle, pod rednim brojem 2 na spisku, odmah ispod Sveta, imamo gospođu prof. dr Svetlanu Perović, dipl. ing. arh, aktuelnu dekanicu AF UCG - i prvu pobočnicu bivšega dekana Popovića (Sveta) - a ne zaostaje ni gospodin dipl. ing. arh, prof. dr Veliša Radulović (a ne Radunović - izvinjavam se drugu Radunoviću zbog omaške u jednom od prethodnih brojeva), koji, trenutno, obnaša funkciju prvoga pobočnika gospođe Perović i koji se, u to ime, našao pod rednim brojem 3. I sve tako, redom, do rednog broja 48.

V. Radulović & Svetlana Perović
V. Radulović & Svetlana Perovićfoto: Ucg.ac.me

Ako li vas pak zanima kada je Savjet posljednji put dejstvao iz svih raspoloživih oružja i oruđa po nekom od planskih dokumenata i sačinio Izvještaj o dejstvima - izvještaj koji je okešan na gov.me - ovjerom na licu mjesta sam ustanovio da nema novih momenata još od juna mjeseca - ili, drugim riječima, na listi izvještaja za 2022. godinu iza kojih stoji pomenuti Savjet, nalaze se, vjerovali ili ne, samo dva izvještaja - prvi je “Izvještaj o reviziji korigovanog Nacrta IID Prostorno-urbanističkog plana Glavnog grada Podgorice”, a drugi je “Izvještaj o reviziji Nacrta IID Detaljnog urbanističkog plana ‘’Spomen park Kruševac - zone A i E’’ u Glavnom gradu Podgorici”.

Ovo “IID” neka vas ne buni - to je akronim za “izmjene i dopune”.

A što se tiče “Nacrta IID Prostorno-urbanističkog plana Glavnog grada Podgorice”, Savjet je, dakle, još 20. juna tekuće godine - nakon uvida u pomenuti Nacrt - konstatovao u svom “Mišljenju” sljedeće: “Izmjene i dopune PUP-a Podgorice treba reducirati na planiranje samo onih intervencija čija realizacija ne trpi odlaganje, a iz razloga koji su iznijeti u ranijim stavovima o ovom planskom dokumentu” - što će reći da postoji istorijat Mišljenja koja je Savjet davao po pitanju IID PUP-a GGPG - koji je, kladio bih se, iznimno zanimljivo štivo - ali, s obzirom na to da je Internet stranica SLCG van funkcije, kao što rekoh, te da mi Internet adresa gov.me odavno ne djeluje kao sasvim pouzdan izvor informacija - ipak ćete ostati uskraćeni za detaljnije uvide u problematiku.

I još veli, u pomenutom Mišljenju od 20. juna, da bi Javna rasprava o Nacrtu mogla “poslužiti obrazlaganju potrebe ‘hitnosti’ što bi ocjenjivali - procjenjivali nadležni organi (Ministarstvo i PG Sekretarijat), a recenziona komisija bi mogla imati savjetodavnu ulogu u tom postupku” - ili u prevodu: ‘ajte vi, a mi ćemo za vama polako.

E sad, prvo, moje moći ne sežu toliko koliko bi bilo dovoljno da vas uvjerim da je taj “Izvještaj o reviziji korigovanog Nacrta IID Prostorno-urbanističkog plana Glavnog grada Podgorice” od 20. juna tekuće godine - iza kojega stoji Savjet za RPD - jedno, u suštini, urnebesno štivo - i još, drugo, ako znamo da je Izvještaj šarom ovjerio niko drugi do li pomenuti, fanfare molim: Svetislav Gavrilov - koji se uvijek trudio da se on dešava stvarima, kako bi u korijenu sasjekao mogućnost da se te iste stvari dešavaju njemu - onda su vrlo, vrlo, vrlo mistična raspoloženja i stanja zagarantovana.

A onda je, očekivano, na 22. sjednici Vlade Crne Gore, održanoj 6. oktobra, uslijedio - a coup de grâce: Odluka, veli, o izmjenama Odluke o izradi Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana Glavnog grada Podgorice i Odluka o izmjeni Odluke o određivanju rukovodioca izrade Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana Glavnog grada Podgorice i visini naknade za rukovodioca i stručni tim za izradu izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana...

Podsjetiću vas, za kraj, da (mi se čini da) sam na ovom istom mjestu, ima tome i desetak godinicah, ako ne i više, konstatovao da gospodin Đukanović - per se - nije toliki problem, koliki je problem u našoj višedecenijskoj, vrlo temeljitoj razgradnji svih naših sistema redom - sistema koji, istini za volju, nikada nijesu profunkcionisali baš kako treba u našoj svijetloj i krvavoj milenijumskoj povijesti - što će reći da mi, jednostavno, nemamo iskustvo življenja u funkcionalnom sistemu - a nemamo, što je još gore, ni viziju funkcionalnog sistema - mi čak odbijamo ženo/čovječe, i to vrlo odlučno, da barem pokušamo da zamislimo, barem na trenutak, kako bi izgledao život u uslovima koje bi nam pružao jedan funkcionalan sistemčić, krojen baš po našoj mjeri...

Pa veli glasaj!

A ne vala, pa da će se... Ne znam što desiti!

Bonus video: