Umjesto svijeće uzeo ruksak, foto-aparat i planinarsku opremu i krenuo put istoka

Izložba umjetničkih fotografija autora iz Češke biće otvorena sjutra u Podgorici u KIC-u “Budo Tomović”

2285 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Haris Medenčević
Foto: Haris Medenčević

Haris Medenčević iz Češke umjesto svijeće uzeo je ruksak, foto-aparat i planinarsku opremu i krenuo put istoka, tražeći čovjeka, citirajući Diogena. Na svom putu, kaže, ne zna da li je u tome uspio, ali je napravio niz fantastičnih fotografija koje donose duh tamošnjeg života i kulture. Te fotografije naći će se i pred podgoričkom publikom.

Putopisna izložba umjetničkih fotografija “Čovjek na istoku” Harisa Medenčevića, biće otvorena sjutra u Podgorici, u izložbenom holu Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u 19 časova. Autor uhvaćenim foto-trenucima priča priče koje traju, a koje dolaze iz deset zemalja Dalekog istoka.

Jedan od radova
Jedan od radova foto: Haris Medenčević

”Izložba ‘Čovjek na istoku’ je fotografska priča o razlikama i sličnostima ljudi na istoku, praćenim od Rusije, Kirgistana, Kine, Vijetnama, Kambodže, Hong Konga, Malezije pa sve do dalekog Japana, Sjeverne i Južne Koreje. Svoje traganje i upoznavanje, zabilježio je vlastitim fotografskim stilom”, ističe se u najavi izložbe.

Postavku će, u prisustvu autora, otvoriti zamjenica ambasadorke Republike Češke Petra Ali Dolakova i direktorica KIC-a “Budo Tomović” Snežana Burzan Vuksanović.

”Živimo u vremenu otuđenja i devalvacije duhovnih vrijednosti. To je ono što mi smeta kod modernog evropskog čovjeka. Tehnološka superiornost i konzumni način života potisnuli su ono suštinsko, što karakteriše čovjeka, njegovu svijest o pripadnosti porodici, prijateljima, društvu, planeti, svemiru…”, kaže Medenčević i nastavlja:

”Nekada je Diogen hodao Atenom sa svijećom usred bijela dana govoreći ‘tražim čovjeka’. Ja sam umjesto svijeće uzeo ruksak, foto-aparat i planinarsku opremu i krenuo put istoka. Ne znam da li sam ga zaista našao, ali sam kroz to traženje drugog i drugačijeg došao do spoznaje da smo u onom iskonskom ljudskom smislu svi vrlo slični, ako ne i identični. Obični mali čovjek, sa svim svojim radostima, tugama i čežnjama otvorio mi je oči, ali i inspirisao da tražim dalje”, ističe autor.

Haris Medenčević, Čovjek na istoku
foto: Haris Medenčević

Medenčevića za Crnu Goru vežu mnoga prijateljstva, ali i gostovanja prijatelja iz Kolašinskog pozorišta u Pragu. Njemu fotografija nije profesija, ali jeste velika ljubav i želja da zabilježi svijet oko sebe. Ova izložba bila je dio ovogodišnjeg Međunarodnog festivala alternativnog teatra “Korifej”, kao dio pratećeg sadržaja programa.

Nakon studija elektrotehnike u Sarajevu 1992. godine Harisu Medenčeviću novo životno odredište mu postaje Prag. Iako je po prirodi posla kojim se bavi, više usmjeren na informatiku i tehniku, on kroz fotografiju istražuje čovjeka, njegovo mjesto i interakciju sa okolinom, arhitekturom i prirodom. Medenčević je trenutno apsolvent praške Škole kreativne fotografije, a za svoje radove dobio je brojna značajna priznanja, imao je niz zapaženih izložbi, a neka od njegovih djela korišćene su i kao ilustracija brojnih knjiga i reporterskih izvještaja.

Bonus video: