Mladi u srcu - Sazrijevanje uz filmove

Berlinski filmski festival najavljuje novi format Retrospektive za 2023.

2160 pregleda 0 komentar(a)
Berlinale je za 2023. najavilo novi format Retrospektive. Tema je odrastanje, a repertoar biraju isključivo filmski radnici, Foto: Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/dpa
Berlinale je za 2023. najavilo novi format Retrospektive. Tema je odrastanje, a repertoar biraju isključivo filmski radnici, Foto: Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/dpa

Berlinski filmski festival će dogodine drugačije postaviti retrospektivu. Umjesto klasičnog žirija, repertoar će birati reditelji i glumci, a zajednička tema će biti sazrijevanje, saopštili su u danas organizatori Berlinala.

Među 30 članova biće reditelji Martin Skorseze, Pedro Almodovar, Maren Ade i Ves Andersen, i glumci Žilijet Binoš i Itan Hok.

Organizatori naglašavaju da izbor retrospektive prvi put pada isključivo na filmske radnike. Repertoar, pod naslovom Mladi u srcu - Sazrijevanje uz filmove (Young at Heart - Coming of Age at the Movies) biće objavljen u januaru.

"Poslije dvije pandemijske godine osjećamo se poput nekog lika iz filma o odrastanju," rekao je umjetnički direktor Berlinala Karlo Šatrijan. "Više nismo ono što smo bili i ne znamo kakvi ćemo tek postati."

Filmovi o sazrijevanju su posebni kada neku neizvjesnost pretoče u oduševljenje zbog nečega u budućnosti, a "upravo taj osjećaj želimo da dozovemo tom linijom," dodao je Šatrijan.

Berlinale je, uz Kan i Veneciju, jedan od najznačajnih filmskih festivala u svijetu. Sljedeće se održava od 16. do 26. februara. Uz repertoar filmova koji konkurišu za Zlatne medvjede, prikazuju se brojna ostvarfenja birana po raznim linijama.

Bonus video: