Džeri Li Luis - "ubica" na klaviru, genijalni muzičar kojem je Lenon ljubio stopala

Poput gitare Čaka Berija, Luisov klavir je oblikovao rokenrol sredinom pedesetih godina prošlog vijeka. Bio je dio sjajnog društva u kompaniji "Sun Records" u Memfisu, a koje je uključivalo Elvisa Prislija, Džonija Keša, Karla Perkinsa i Roja Orbisona

8124 pregleda 1 komentar(a)
Džeri Li Luis, Foto: Shutterstock
Džeri Li Luis, Foto: Shutterstock

Bio je rastrgan između biblijskog odrastanja i želje da napravi pakleni rokenrol hitovima kao što su "Great Balls of Fire" i "Whole Lotta Shakin' Goin' On".

Džeri Li Luis - jedna od od najvećih muzičkih legendi, pionir rokenerola - preminuo je u petak u 87. godini, a iza sebe je ostavio ogromno nasljeđe i veliki broj hitova.

Povezani članci

28. Oktobar 2022.

Preminuo pionir rokenrola Džeri Li Luis

Imao je nadimak "The Killer" (ubica), bio je jedan od prvih izvođača primljenih u rokenrol Kuću slavnih 1986. godine, a kakav uticaj je imao na muziku najbolje možda govori priča iz Los Anđelesa. Kada ga je u "gradu anđela" takođe veliki Džon Lenon (Bitlsi) sreo u bekstejdžu nakon nastupa, spustio se na koljena i poljubio Luisova stopala, piše Rojters.

Poput gitare Čaka Berija, Luisov klavir je oblikovao rokenrol sredinom pedesetih godina prošlog vijeka. Bio je dio sjajnog društva u kompaniji "Sun Records" u Memfisu, a koje je uključivalo Elvisa Prislija, Džonija Keša, Karla Perkinsa i Roja Orbisona.

Bio je genije ne samo za revolucionarni rokenrol već i za gospel muziku, kantri, ritam i bluz, pa se ne zaboravljavju ni hitovi poput "Me and Bobby McGee" i "To Make Love Sweeter for You".

S druge strame, njegov život često je bio ispunjen alkoholom, drogom i tragedijama (dva sina su mu nesrećno izgubila živote), a njegova muzika ponekad je bila u sjenci skandala - uključujući i brak sa njegovom 13-godišnjom rođakom Majrom 1957. godine. Ukupno se ženio sedam puta, a preminuo je prirodnom smrću pored supruge Džudit.

Luis je 1976. slučajno upucao svog basistu, a iste godine je u alkolisanom stanju i sa napunjenim pištoljem uhapšen ispred vile Elvisa Preslija u Memfisu. Tada je zahtijevao da vidi Prislija.

"Ja sam k** sin koji svira klavir. Zao k** sin. Ali veliki k** sin", rekao je jednom prilikom.

Luisova kasnija djela uključivala su takođe poznate goste kao što su Džimi Pejdž, Brus Springstin, Mik Džeger, Kit Ričards, Nil Jang, Džon Fogerti, Ringo Star i drugi rokeri na koje je uticao.

Bonus video: