Pljevaljske novembarske svečanosti

Raznovrstan kulturno-umjetnički program očekuje publiku narednog mjeseca. Ulaz na sve programe je besplatan, ali se karte preuzimaju na biletarnici Centra za kulturu

1283 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Tradicionalna kulturna manifestacija “Pljevaljske novembarske svečanosti”, koju Opština Pljevlja 15 godina organizuje u okviru proslave 20. novembra, praznika grada, počinje sjutra izložbom radova polaznika dječijeg vrtića “Eko bajka”, koja će upravo u vrtiću biti otvorena u 10 časova.

Nakon tog, posjetioce i publiku u nastavku očekuje više od 20 raznovrsnih i bogatih programa koji će se najvećim dijelom održavati u Domu kulture, saopšteno je iz Organizacionog odbora za pripremu Pljevaljskih novembarskih svečanosti. U susret manifestaciji predstavljen je cjelokupan program, koji će brojnim kulturnim sadržajima - pozorišnim, muzičkim, likovnim, književnim, dječijim, privući publiku...

Pljevaljske novembarske svečanosti
foto: Promo

Pored sjutrašnje izložbe dječijih radova, i u srijedu će biti organizovana dječija likovna kolonija, na Trgu 13. jul, od podneva. Kad je u pitanju likovni program, on se nastavlja izložbom “Prodavnica praznine” autora Jusufa Hadžifejzovića koja će u galeriji “Vitomir Srbljanović” biti otvorena 15. novembra u 19 časova. U izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja biće priređena izložba “Život na crnogorskom dvoru” 19. novembra u 19 časova. Izložba slika “Pljevaljski likovni stvaraoci” biće otvorena 29. novembra u galeriji “Vitomir Srbljanović”, odakle pozivaju zainteresovane da svoje radove za izlaganje donesu do 10. novembra, uz kratku biografiju i fotografiju.

Ljubitelje pozorišta već narednog ponedjeljka očekuje predstava “Bladi mun” Crnogorskog narodnog pozorišta autorke Ane Đorđević, a koja će biti izvedena u 19 časova u svečanoj sali Centra za kulturu. Predstava “Balon” u produkciji MoniCart na programu je 24. novembra, takođe u svečanoj sali u 19 časova, a koju je po tekstu Mate Matišića režirala Monika Romić. Lutkarska predstava “Kuče koje nije umjelo da laje” Davora Dragojevića biće izvedena 14. novembra u Centru za kulturu u 10 časova.

Monografija o slikaru Behaudinu Selmanoviću biće predstavljena u izložbenom prostoru muzeja 10. novembra u 19 časova. Narodna biblioteka “Stevan Samardžić” 18. u mjesecu u 19 časova najavljuje književno veče “Zavičajni susreti pisaca”, takođe u 19 časova.

Filmski program počinje u četvrtak trećeg novembra i nastavljaju se u petak i subotu, sva tri dana u 11 i 15 časova filmovima za djecu, a u 19 i 21 filmovima za ostale, u svečanoj sali Centra za kulturu.

Sa konferencije za medije protekle sedmice
Sa konferencije za medije protekle sedmicefoto: Promo

Kulturno-umjetničko društvo (KUD) Pljevlja u nedjelju u 19 časova upriličiće veče narodnih igara i pjesama, a KUD Volođa 27. novembra, a oba nastupa biće održana u svečanoj sali Centra i u 19 časova. Tu će 17. novembra nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar u 19 časova, a koncert će 20. održati i Vlatko Stefanovski, ali u 20 časova. Muzička škola pripremila je koncert “Novembarske note” koji će izvesti 22. u 18 časova.

Turistička organizacija Opštine Pljevlja najavila je i “Novembarski bazar” 19, 20. i 21. novembra od 10 do 16 časova u Ulici kralja Petra I. Najavljen je i četvrti Internacionalni kikboksing kup “Zlatni kick-boxer 2022” koji će 26. novembra organizovati Kik boks klub “Pljevlja”, u Sportskom centru “Ada” u 11 časova, dok će u hotelu “Pljevlja” sljedećeg dana u 11 časova biti upriličen osmi Memorijalni šahovski turnir “Da ih ne zaboravimo”, u organizaciji Šahovskog kluba “Rudar”.

Pored ovoga, najavljeno je i polaganje vijenaca na Memorijalnom centru “1. decembar” - Stražica, 20. novembra u 10 časova i svečana sjednica Skupštine opštine (SO) Pljevlja istog dana u podne. Opština Pljevlja uručiće nagrade najboljima na temu “Parkovi mog grada”, koja će biti organizovana u sali SO Pljevlja 25. u 13 časova.

Kao što će manifestaciju otvoriti, tako će je i zaključiti mališani iz vrtića “Eko bajka”, priredbom “Zajedno smo rasli grade ja i ti”, koja će biti upriličena u svečanoj sali Centra za kulturu 30. novembra u devet časova.

Ulaz na sve programe je besplatan, ali se karte preuzimaju na biletarnici Centra za kulturu.

Bonus video: