Vlaović: Kulturna diplomatija važan potencijal za razvoj i njegovanje diplomatskih odnosa

Vlaović je kazala da je krajnji cilj kulturne diplomatije promocija mira i stabilnosti u interkulturalnim odnosima

1892 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kulture i medija
Foto: Ministarstvo kulture i medija

Kulturna diplomatija je potencijal od izuzetne važnosti za uspješan razvoj i njegovanje diplomatskih odnosa, a u državama u kojima se sredstva izdvajaju iz budžeta za razvoj kulture, kulturna politika je jedan od glavnih katalizatora promjena u društvu.

To je istakla ministarka kulture i medija Maša Vlaović prilikom sastanka sa ambasadorom Slovačke u Crnoj Gori Borisom Gandelom.

Vlaović je kazala da je krajnji cilj kulturne diplomatije promocija mira i stabilnosti u interkulturalnim odnosima.

“Nezavisno od toga da li je implicitna ili eksplicitna, zasnovana na konkretnim potrebama i problemima građana ili apstrakciji, u zemljama u kojima država prihvata odgovornost u oblasti kulture, izdvaja sredstva iz državnog budžeta i usmjerava ih za razvoj kulture, kulturna politika postoji kao jedan od glavnih katalizatora promjena u društvu”, poručila je Vlaović.

Gandel je istakao je da najveći potencijal saradnje vidi kroz zajedničke projekte koji će obuhvatiti aktiviranje kreativnih habova u Crnoj Gori, podsredstvom izložbi, koncerata, predavanja, rezidentnih boravaka i slično, a kroz koje će se zajednički promovisati umjetnost, umjetnici, kulturne scene kako Slovačke, tako i Crne Gore.

“Od izuzetnog je značaja prepoznati važnost kulturne diplomatije u kreiranju politika jedne države, te stoga Ambasada Slovačke u Crnoj Gori vidi Ministarstvo kulture i medija kao partnera u kreiranju zajedničkih kulturno-edukativnih programa, koristeći potencijale i resurse obije države”, poručio je Gandel.

Bonus video: