Po tragu nas znaju, ali i pamte

Rođen iz traga ljubavi. Kroz ljubav, življenjem, nastali su novi tragovi. Na kraju dođe dankada se ovozemaljski život okonča. Toga dana ne mogu sa sobom ponijeti ništa, ni ostaviti ništa osim nekakvoga traga, koji se najbolje čuva u pisanoj riječi”, zapisao je autor na početku knjige

2876 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

”Potraži sreću u budućem tragu, ako prethodni nisi dao k vragu”, stihovi su Vukosava Delibašića koji je nedavno objavio knjigu poezije “Trag” koja treba uskoro da bude promovisana u Nikšiću.

Njegova poezija je, kako je to u predgovoru zapisao dr Petar Milatović Ostroški, duhovna alhemija i tragalačka religija.

”Odmah na početku izdvojio bih prvu pjesmu ‘Trag’, po kojoj je i knjiga naslovljena. To nije samo pjesma nego poema. Autor je duboko svjestan da svako u životu, i poslije njega, ostavlja svoj trag kao svoju sliku i priliku. Zato pjesnik kaže ‘trag je vječita staza’”, zapisao je Milatović.

U ovoj poemi, prema njegovim riječima, autor sa malo riječi kaže mnogo, i “s punim pravom je cijela knjiga naslovljena po prvoj, odnosno programskoj poemi” “Trag”.

”Poezija u ovoj poemi je savremena, dakle u slobodnom stihu, lišena romantizma i nepotrebne patetike, misaono izbrušena kao najsjajniji dijamant. Stihovi su mu u ritmu sažete višeznačnosti, a s druge strane, stihovi imaju u sebi dvije vrste muzike, unutrašnju i spoljašnju, i usklađenost te dvije muzike vodi putem do savršenstva”, smatra Milatović.

A, kako to Delibašić u naslovnoj pjesmi zapisa, “trag životom svojim pišeš. Ljudi te po tragu pamte. Po tragu znaju či’ si. Po tragu kazuju na te’. Po tragu znaju ko si. Bez traga si niko i ništa. Po tragu znaju gdje si. Po tragu znaju valjaš li. Bez traga ne postojiš”.

”Stupajući u dijalog sa boginjom Mnemosinom, poštujući kulturu pamćenja pisane riječi, prkoseći zaboravu i svakoj drugoj nemani što je pristigla rijekom Letom iz dalekog Hada - autor Vukosav Delibašić (p)ostavlja Trag kao putokaz i krštenicu; svjedočanstvo i biografiju. Otud, prije pjesnikovanja, potreba ovog autora da razotkrije sopstvenu namjeru i proglasi riječ za ličnog čuvara i pamtljivca kadrog da se razbrblja kad se ukažu tragovi”, zapisala je u pogovoru Anđela Peković, profesorica književnosti i filosofije.

”Rođen iz traga ljubavi. Kroz ljubav, življenjem, nastali su novi tragovi. Na kraju dođe dan kada se ovozemaljski život okonča. Toga dana ne mogu sa sobom ponijeti ništa, ni ostaviti ništa osim nekakvoga traga, koji se najbolje čuva u pisanoj riječi”, zapisao je autor na početku knjige koju su izdali “Obodsko slovo” iz Podgorice i “Štampar Makarije” iz Beograda.

Knjigu je sufinansiralo Ministarstvo kulture i medija, a Delibašić je prethodno objavio knjigu haiku poezije “U momentu” i roman “U vrtlogu vremena”. Do Nove godine očekuje štampanje nagrađenog romana “Povratak iz pakla”, za koji mu je Društvo književnika i književnih prevodilaca grada Niša dodijelilo nagradu “Slaviša Nikolin Živković” za najbolji rukopis književnog djela napisanog na srpskom jeziku za 2021. godinu. U rukopisu ima spremne još dvije knjige - roman “Robinje” i zbirku priča “Ukus kamena”.

”Sve ima svoj trag i svoje vrijeme. I sami trag je nevidljivo breme”, stoji u pjesmi “Trag”.

Bonus video: